Ez már nyugati színvonalú sürgősségi!

Már az új helyen fogadja a pácienseket a sürgősségi osztály. A régi sebészeti tömb és a kék csíkos épület között történik ide a betegfelvétel. A régi szűk, sötét folyosók helyett most már tágas terek, nyugati színvonalú diszpécserszolgálat, várók, vizsgálók és berendezések fogadják a betegeket és a hozzátartozóikat. Közel 1500 négyzetméteresre bővült a Sürgősségi Betegellátó Centrum. A korábbi 99 fős férőhely 114-re emelkedett. A 8 ágyas intenzív részlegen pedig a legsúlyosabb betegek is azonnal ellátást kaphatnak. A másfél milliárd forintból megvalósult fejlesztést már az osztály dolgozói is nagyon várták.

[REKLAM]

– Most lényegesen jobb, kulturált nagy tereink vannak. Világos, nagy tereink. A betegek, a hozzátartozók elférnek. Megfelelő felvilágosítást, tájékoztatást kapnak. Rendkívül fontosnak tartom, hogy a dolgozók jól érzik magukat az új épületben. Az ápolók mosolyogni szoktak, ami nagyon nagy eredmény. Az orvosok nyugodtan tudják végezni a dolgukat. Nem keresztezik egymást a betegutak. Nem rohangálnak az orvosok a várón keresztül, a hozzátartozóknak ütközve. Az egész osztály szerkezete, minősége átalakult – mondta el dr. Domokos Gabriella, a Sürgősségi Betegellátó Centrum főorvosa.

 

Jobb minőségű betegellátás

 

Éves szinten 40 ezer páciens fordul meg a kórház sürgősségi osztályán. A betegeket 26 orvos és 50 ápoló szolgálja ki. Ezt már dr. Adorján Gusztáv hangsúlyozta. A főigazgató hozzáfűzte, korábban több helyszínen, nem optimális körülmények között dolgoztak az osztály munkatársai. Most azonban úgy véli, az új beléptetőrendszerrel hatékonyabb lesz az ellátás és a betegirányítás. 

További képekért kattintson a fotóra!

– Olyan ellátást tudunk biztosítani, ami szinte az országban egyedülálló, hisz már itt, ezen a sürgősségi ellátóhelyen elkezdődik például a stroke-os betegek lízise. Ez nagyon kevés helyen van az országban, és nagyon jó kapcsolat van ezáltal, hogy különböző szakvizsgás emberek itt dolgoznak, ezen az osztályon. Tehát nagyon komoly szakmai munkát tudunk végezni – tette hozzá dr. Adorján Gusztáv, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház főigazgatója.

 

Jelezni kell a portán

 

A sürgősségi új helyre történő átköltözésével a parkolási rend is megváltozott a kórházban. Az osztály főbejárata előtt található parkolókban alapvetően csak a mentők és az ellátást biztosító tehergépjárművek állhatnak meg. Ha valaki ide hoz pácienst és használni szeretné a parkolót, azt a portához érkezve jeleznie kell. 

[REKLAM]

– Jelezve a biztonsági őrök felé, hogy ő sürgős beteget hoz, akkor be fogják engedni a Sürgősségi Centrum főbejáratához. Ott át tudja adni a beteget a szakavatott személyeknek, és utána természetesen minél előbb el kell hagynia a területet, hiszen a mentőforgalom folyamatos és az eddigi tapasztalataink alapján a sürgősségi előtt kialakított mentőparkolók száma igényli azt, hogy csak a mentőjárművek parkolhassanak, hiszen ott az az 5 férőhely arra elegendő, hogy a napi forgalmat kiszolgálja – emelte ki Tóth Imre, a Jósa András Oktatókórház műszaki igazgatója.

 

A belgyógyászat is átköltözött

 

A sürgősségi mellett az I. számú Belgyógyászat is átköltözött a tömbkórház új épületébe. Erről dr. Szegedi László osztályvezető főorvos számolt be. Az általános szakrendelés kivételével, ami a régi SZTK épületében maradt, minden mást – többek között a magasvérnyomás-szakrendelést, az angiológiát, a vesegondozót, a gasztroenterológiai szakrendelést, valamint az endoszkópos labort is – már az új helyen találják meg a betegek.

Z. Pintye Zsolt

(Fotó: Szarka Lajos)