Ez a mi napunk – egészségnap az állatparkban
Tizenharmadik alkalommal, Ez a mi napunk címmel rendezett egészségnapot az ÉFOÉSZ helyi szervezete a fogyatékkal élőknek. A Nyíregyházi Állatpark adott otthont a hagyományos eseménynek, amelyre nem csak a megyéből, hanem az ország több pontjából, sőt még határon túlról is érkeztek fiatalok.

Közös nap, közös programok

 

Az ÉFOÉSZ indulójával kezdődött az az egészségnap a Nyíregyházi Állatparkban, amit tizenharmadik alkalommal rendezett meg a fogyatékkal élőket segítő szervezet. Már hagyomány, hogy az országban mássággal élők ezen az őszi napon összegyűlnek és közösen töltenek el egy programokkal teli napot.

Dr. Szabó Béláné, ÉFOÉSZ SZSZBM Egyesület elnöke elmondta, nagyon sok intézményből nem tudnak kimozdulni a fogyatékkal élő fiatalokkal, mert nincs rá lehetőségük, nincs rá kapacitásuk. Az elnök hozzátette: „arról nem is beszélve, hogy régen tanítottuk, neveltük ezeket a fiatalokat és most láthatjuk őket felnőttként.”

 

További képekért kattintson a fotóra! (Fotó: Szarka Lajos)

 

Nyíregyházi Állatpark, ahol minden emberre figyelnek

 

Idén több, mint kétezer, fogyatékkal élő embert érkezett a Nyíregyházi Állatparkba, ahol az év minden napján kiemelt figyelemben részesülnek a valamilyen mássággal élők.

Gajdos László, a Nyíregyházi Állatpark igazgatója elmondta, különösen fontosnak tartja, hogy a sérült embereken segítsenek. Hozzátette, a Nyíregyházi Állatpark teljesen akadálymentes, év közben is szerveznek a vakoknak és a gyengén látóknak speciális túrákat. Az igazgató kifejtette, minden évben van egy nap, amikor az ország minden részéből eljöhetnek a fogyatékkal élők és nem kell belépőjegyet venni, ami nagy segítség, mert a sérült embereknek inden fillér számít. Gajdos László kiemelte, terápiás célja is van annak, hogy ezek az emberek a Nyíregyházi Állatparkban, állatok között lehetnek.

 

Játszótér, elsőként Nyíregyházán

 

Nyíregyházán kiemelt figyelmet fordítanak a fogyatékkal élőkre. 2016-ban adták át az országban elsőként azt az integrált játszóteret, ahol együtt játszhatnak a sérült gyerekek a többségi társadalomhoz tartozó fiatalokkal. Az állatparki programot nem csupán az 1981-ben létrejött ÉFPOÉSZ, hanem Nyíregyháza Önkormányzata is támogatta.

Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere azt mondta, szeretnék ezzel a nappal is éreztetni a fiatalokkal, hogy nincsenek egyedül a gondjaikban. A polgármester elmondta, nem csak az Önkormányzat, és nem csak az Állatpark segített, hanem nyíregyházi székhelyű cégek civil szervezetek és az Egészségügyi Kar védőnő szakos hallgatói is. Dr. Kovács Ferenc kifejtette, ez a nap is egy összefogás, ami Nyíregyházán már természetes és megszokott. „Ez az alapja, háttere annak, hogy általában sikeresek ezek a programok.”- fogalmazott a városvezető.


A mi napunk elnevezésű rendezvényen a látogatókat nem csupán állatparki séta, hanem kézműves foglalkozások, csillámtetoválás, fotózás, arcfestés, és egészséges életmódra nevelő programok is várták.

ME.