Jubileumi ünnepség – 140 éves a Nyíregyházi Tűzoltóság
Fotó: Szarka Lajos

Az idei esztendőben lett 140 éves a Nyíregyházi Tűzoltóság, ennek alkalmából a szabolcsi vármegyeszékhelyen tartotta tűzoltónapi megemlékezését a Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, a Nyíregyházi Katasztrófavédelmi Kirendeltség és a Nyíregyházi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság. Az esemény koszorúzással majd látványos felvonulással kezdődött, ezt követően pedig a Váci Mihály Kulturális Központban ünnepséggel zárult. Az eseménnyel összekötve első alkalommal, hagyományteremtő szándékkal szombaton Sztárek Ferenc Tűzoltó Erőpróbát rendeznek.

A tűzoltók védőszentjéről elnevezett Szent Flórián téren, majd a Tűzoltóság főbejáratánál, a nyíregyházi tűzoltók bátor és hősies helytállásának tiszteletére állított emléktáblánál koszorúzással kezdődött az ünnepnap. Látványos felvonulással érkezett az állomány a tűzoltó szerek részvételével a Váci Mihály Kulturális Központba.

Itt az ünnepség keretein belül felidézték a múltat. 1884. március 9-én, az országban az elsők között alakult Nyíregyházán Tűzoltóság, Sztárek Ferenc parancsnoksága alatt – erről is szólt köszöntőjében Oszlár Gábor tűzoltó őrnagy, a Nyíregyházi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság tűzoltóparancsnoka.

– Tűzoltók vagyunk, ha bárki bajba kerül, mi érte megyünk. Emberek valódi tragédiájával, fájdalmával, félelmével találkozunk. Mindnyájan annak tudatában és vállalásával indulunk segítséget nyújtani, hogy saját fájdalmainkat és félelmeinket feledve, akár életünket is kockáztatva kell helytállnunk hivatásunk gyakorlása közben. Nem kérdezzük, hogy kinek hol a hazája, vagy, hogy miben hisz. Nem törődünk nemmel, korral, a világhoz való hozzáállással, és nem tántorít el minket a kimerültség, mert tudjuk, ha bárki bajba kerül, csak ránk számíthat. És ez nem marad viszonzatlan, hiszen az a bizalom és megbecsülés, melyet a társadalom mutat irányunkba szintén ösztönöz, motivál minket. Városunk jóvoltából 2013-ban a nyíregyházi tűzoltók munkája iránt érzett tisztelet jeleként az egykori Eszperantó tér felvette a Szent Flórián nevet és a tűzoltóság védőszentjének szobra is felavatásra került. 2017. szeptember 18-án pedig a Nyíregyházi Hivatásos Tűzoltóság bekerült a Nyíregyházi Értéktárba. Tűzoltó bajtársaim! Elődeink és a nyíregyházi tűzoltóság 140 éves történelme mellett Szent Flóriánról is megemlékezünk. A tűzoltók védőszentjükként tisztelik, díszünnepként ülik meg Flórián napját, és ezen a napon személye előtti főhajtással tisztelgünk alakjának – mondta köszöntőjében Oszlár Gábor tűzoltó őrnagy, tűzoltóparancsnok.

Szent Flórián élete és halála mintázza azt az elkötelezett hivatástudatot, melyet a tűzoltók is magukénak vallanak – hangsúlyozta a nyíregyházi tűzoltóparancsnok. Munkájuk, hivatásuk iránt pedig tisztelet és hála jár, hiszen csak a tavalyi esztendőben a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltói 3066 katasztrófavédelmi művelethez, 1043 tűzesethez és 2023 műszaki mentéshez vonultak. A péntek délelőtti ünnepségen dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere köszöntőjében úgy fogalmazott, a tűzoltók megérdemelten kapnak a lakosságtól is kiemelt figyelmet, hiszen állandó készenlétben állnak, számíthatunk rájuk, így minden nyíregyházi nevében is köszönetet mondott helytállásukért.

– 1884-ben Sztárek Ferenc volt az alapító parancsnok, aki élete végéig betöltötte ezt a tisztséget, az önkormányzatnál rá emlékezve és a tűzoltókat, a rendvédelmi szerveinket is elismerve Sztárek Ferenc-díjnak hívjuk a idevonatkozó kitüntetést. Mindannyiunk, az itt élők biztonsága miatt nagyon jó, hogy egy jól működő, az elmúlt 14 év után mondhatjuk, hogy technikailag is jól felszerelt tűzoltóság őrködik, Nyíregyháza felett. A tűzoltók akkor is, ha nincs tűz, ma már tudjuk, hogy a balesetek és kisebb katasztrófahelyzetek teszik ki a munkájuk nagyobb részét. Állandó készenlétben vannak, tehát ők a mindennapjaink hősei is – hangsúlyozta az eseményen dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere.

A köszöntők után az ünnepség résztvevői egy kisfilmet tekinthettek meg a Nyíregyházi Hivatásos Tűzoltó-parancsokság 140 éves történetéről, melyben többek között szerepelt a jubileum alkalmából megújult kapu, valamint a rajta található tűzoltóság felirat. Új falrészlettel bővült a laktanya főbejárata is, amelyen már olvasható a tűzoltóság neve, Sztárek Ferenc Tűzoltólaktanya.

Az ünnepség következő részében kitüntetéseket, elismeréseket vehettek át az arra érdemesek. A díszbaltát dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere vehette át. A Váci Mihály Kulturális Központban tartott ünnepi alkalom a Móricz Zsigmond Színház két művésze, Gulácsi Tamás és Horváth Viktor zenés műsorával zárult.

Kapcsolódó galéria

Szent Flórián Nap 2024