Városi mobilitás – A fenntartható közlekedési módokról tartottak workshopot a városházán

A PopUpUrbanSpaces projekthez kapcsolódó partnerségi workshopot tartottak péntek délelőtt a városháza Bencs termében. A fenntartható közlekedési módokat népszerűsítő program kapcsán a projektesemények és az aktuális városi mobilitási trendek bemutatása mellett a résztvevők csatlakoztak a Jane’s Walk elnevezésű globális kezdeményezés nyíregyházi sétájához is.

A PopUpUrbanSpaces projekt keretében partnerségi workshopot szerveztek pénteken a városháza Bencs termében. A Central Europe Program támogatásával, 2023 és 2026 között megvalósuló projekt elsődleges célja, hogy a városi mobilitásban egyre nagyobb teret nyerjenek a fenntartható közlekedési módok, mint például a hatékony közösségi közlekedés, vagy gyaloglás, kerékpározás. A projekt munkacsoport a partnereivel az elmúlt hónapokban a jó nemzetközi gyakorlatok gyűjtése mellett elkészített egy megalapozó tanulmányt, amelyben felvázolták azokat a taktikai városfejlesztési módszereket, amelyek fenntarthatóvá tehetik a városi közlekedést, Nyíregyházán például utasszámláló rendszer bevezetését tervezik. Az előadáson elhangzott, a városokkal való jó együttműködés, és a kölcsönös eszmecsere nagyon fontos a fejlesztések szempontjából.

„A városok saját maguk találhatták ki, hogy milyen fejlesztést szeretnének végrehajtani. Ez a folyamat már elég régen elindult itt, Nyíregyházán, és a döntés arra esett, hogy egy fedélzeti utasszámláló rendszert szerzünk be, illetve kettőt vagy hármat, ez majd az árajánlatoktól függ. Nagyon fontos, ahhoz, hogy optimalizálni tudjuk a közösségi közlekedést, ismernünk kell a pontos utasszámokat, az új rendszer gyakorlatilag a teljes menetidő alatt mérni tudja majd a felszálló és a leszálló utasok számát. Tehát optimalizálni lehet a járatsűrűséget és a járat útvonalát is”

– mondta Komádi Mónika, a Megakom Stratégiai Tanácsadó Iroda ügyvezetőigazgató-helyettese. A workshop keretében ismertették az elmúlt időszak projekteseményeit, valamint bemutatták a városi mobilitás aktuális trendjeit. A program részeként a résztvevők csatlakoztak a Jane’s Walk elnevezésű globális kezdeményezés nyíregyházi sétájához is, amelynek küldetése, hogy felhívják a figyelmet a városok sétálhatóságára és a helyi közösségépítés fontosságára. A program lehetőséget teremt arra, hogy az emberek jobban megismerjék városukat, helytörténeti értékeiket, megvitassák a városfejlesztési kérdéseket és kapcsolatokat építsenek egymással.

„A mai rendezvényt Nyíregyháza kulturális negyedében rendezték meg. A negyed fejlesztése az elmúlt években egy tervezett tudatos koncepció révén valósult meg. Nemcsak az impozáns épületek, hanem a Benczúr, Bessenyei terek is megújultak, illetve a teret körülvevő utak, a csapadékvíz-elvezető rendszerek is. Ezeket azért fontos megemlíteni, mert minden fejlesztésünk alkalmával igyekszünk a környezettudatosságnak és a fenntarthatóságnak megfelelni”

emelte ki Kazsukné Liszkai Laura, Nyíregyháza MJV Önkormányzatának szenior szakmai irányítója. Az első Jane’s Walk események 2007-ben zajlottak Torontóban, Kanadában. Azóta a kezdeményezés világszerte elterjedt, és számos városban rendeznek hasonló sétákat, hogy felhívják a figyelmet a városi környezet fontosságára, kultúrájára és közösségi életére. A Jane’s Walk azt a hitet tükrözi, hogy minden városnak gazdag történelme és kultúrája van. A mai sétát Ilyés Gábor helytörténész vezette, aki maga is hasonló sétákat szervez a városi séták kedvelőinek, a Nyíregyháza múltja iránt érdeklődőknek, különös tekintettel a város emlékjeleire és az épületeire.