Egyedül és először Nyíregyházán; új szak az Egészségtudományi Karon

A 2023-as felvételi eljárásban lehetett először jelentkezni a Debreceni Egyetem Egészségtudományi Kar új, ebben a tanévben induló Szociális ismeretek tanárszakára. A képzéssel kapcsolatos tudnivalókról pénteken délelőtt tájékoztatták az első évfolyamos hallgatókat, valamint a képzésben részt vevő oktatókat. 52 diplomás szakember indul a mesterprogramban, mely elsőként és egyedül Nyíregyházán érhető el levelezős formában.

Nem kis büszkesége a Debreceni Egyetemnek, nemkülönben a Nyíregyházán működő Egészségtudományi Karnak, hogy egyedül és elsőként szerezte meg a Magyar Akkreditációs Bizottság engedélyét egy rövid ciklusú mester tanárképzésre, mely 2016 óta foglalkoztatja a kar oktatóit.

„Óriási munka van emögött. Az Egészségtudományi Kar munkatársai, oktatók, tanárok sok munkát fektettek bele, hogy kidolgozzák ennek a képzésnek a szakmai hátterét, hogy az egyetem színvonalán a munkaerőpiac igényeihez alkalmazkodva tudják elkezdeni és folytatni. Az egyetem, és a kar számára is ez egy fontos kérdés. Az Egészségtudományi Kar évről évre arra törekszik – talán az egyetem karai között az élbolyban van abban a tekintetben –, hogy megújítsa a képzést, a képzési portfólióját is”

– nyilatkozta a Debreceni Egyetem oktatási rektorhelyettese, dr. Bartha Elek. A szak akkreditációjához csatolni kellett a hasznosságáról szóló dokumentumokat, hiszen minden új képzés indítását megelőzik felmérések, és támogató dokumentumok, melyek a szakemberigényt támasztják alá.

„Ez egy tanári mesterszak, amit korábban 4 és 2 féléves időtartamú képzésként tudtunk ajánlani a jelentkezőknek. Viszont most van egy nagyon kedvező változás. A Kulturális és Innovációs Minisztérium arra kérte a tanárképzést folytató felsőoktatási intézményeket, hogy a tanárképzéseket – ezen belül a szakmai tanárképzéseket és a szociális ismeretek tanárképzését is – alakítsák át. A képzési idő lerövidül. Az a képzés, amit eddig 4 féléves képzésként hirdettünk, 3 és 2 féléves időtartamra rövidül le”

– tájékoztatott a Debreceni Egyetem Egészségtudományi Karának általános és tudományos dékánhelyettese, Rusinné dr. Fedor Anita. A bemeneti követelmények között szerepel a szakterületi alap-, illetve mesterdiploma, vagy bölcsész oklevél. Ettől függően változnak a modulok és a megszerzendő kreditek. Akik legalább 50 hónapos oktatási tapasztalattal rendelkeznek, szintén kedvezményeket kapnak.

„Az első, amikor szakterületi mesterdiplomával érkezik valaki hozzánk a társadalomtudomány és néhány esetben a bölcsészettudomány területéről. Az ő számukra két féléves képzést tudunk kínálni. Vannak azok a jelentkezők, akik szakterületi diplomával rendelkeznek, de alapszakon, illetve a korábbi főiskolai képzésben szerezték a diplomát, az ő esetükben ez 3 féléves képzés lesz. Azok, akik alapszakon végeztek, de pl. szakoktató oklevelet kaptak, illetve valamilyen tanárképzésben végeztek, számukra is három féléves lesz a képzés, de az ő esetükben egy jelentős szakismereti, 80 kreditnyi modult kínálunk, míg az előbb említett 3 félévesben egy 20 kreditnyi szakismereti modult tartalmaz a képzés. Ennek java része pedagógiai és pszichológiai ismereteket takar” – részletezte a képzést a dékánhelyettes.

 

Az oklevéllel elsősorban azokban a köznevelési intézményekben, technikumokban lehet tanítani, ahol szociális ágazati vagy szakmai érettségit adó képzés történik. Másodszor hasznos azoknál a szervezeteknél, ahol felnőttképzési formában, középfokon oktatják a szakembereket, de minden segítő szakmában dolgozó szakembernek ajánlott a szociális ismeretek elsajátítása, akik családokkal, gyerekekkel, iskolásokkal és idősekkel foglalkoznak, hiszen az oktatás jelentős része pedagógiai, szakmai jogszabályi és pszichológiai ismereteket tartalmaz. Országszerte népszerű lett a meghirdetett képzés, hiszen első alkalommal 52 mesterjelöltet választottak a 82 jelentkező közül.