Drága a behajtás
Aki gyakorta jár-kel a belvárosban, biztosan „rácsodálkozott” már arra, hogy a sétáló emberek között szlalomozik egy autó, netán nem kis gázzal átsuhan a Korzó elõtt, lerövidítve a belvárosi kanyart. Jó tudni: mindez jogosultság nélkül egy helyi rendelet szerint drága mulatság lehet, ha a közterület-felügyelõk szeme elõtt történik. (Megjelent a Nyíregyházi Napló 2017. szeptember 15-i számában.)

Márpedig õk napi rendszerességgel megjelennek a forró pontokon a közúti közlekedést ellenõrizve, hogy a szabály betartatásával azokat is védjék egyben, akik korzóznának.

 

Autós korzózás harmincért

 

– Alapvetõen két szabályt szegnek meg, sajnos több helyen is gyakorta az autóval közlekedõk. Az egyik, hogy nincs jogosultságuk arra, hogy a Dózsa György utcára behajtsanak, beleértve ebbe azt is, amikor valaki átszáguld a bevásárlóközpont elõtt, akár a Hõsök tere irányába, akár onnan, a Szabadság tér felé – elemzi a helyzetet Bodrogi László, a Közterület-felügyelet vezetõje. – Márpedig aki ezt teszi, és a felügyelõnk észleli, számoljon vele, hogy az engedély nélküli behajtás büntetési tétele 30 ezer forint, a helyszínen. A felügyelõnek ráadásul nincs lehetõsége a szóbeli figyelmeztetésre, ki kell szabnia a bírságot. Ha a vétkes nem ismeri el, akkor pedig kezdeményezni kell az eljárást a rendõrségnél. Megjegyzendõ, hogy a tapasztalatok alapján ezek a közigazgatási eljárások gyakorlatilag 100 százalékban ugyanezt az eredményt hozzák. S emellé kötelezõen jár a négy büntetõpont is.

 

Szemben a forgalommal

 

Sokan ráadásul a VMKK és a Korzó közötti részt is az út lerövidítése jegyében használják, noha ezt a területet is védi az autósok elõl a behajtani tilos tábla, az ugyanis rakodási övezet. Talán nem mindenki tudja, de ha papírokkal igazolja, hogy jogosan szeretné a belvárosban elérni a célját (ott lakik, üzlete, garázsa van a térségben), illetve az aktuális rendezvényeken csak így tudja megközelíteni a helyszínt (pl. szervezõ), akkor ezt az engedélyt megkaphatja. A másik gyakori, a visszajelzések alapján nemegyszer szándékos hiba, amikor valaki a Nyár utcából kiindulva nem az egyetlen lehetséges irányt választja (tehát jobbra kanyarodik a Korzó felé), hanem bõ gázzal áthúz a Dózsa György utcán, vagy arra nagy ívben balra rákanyarodik. Ugyanígy visszafelé: a belvárosból tilos nagy ívben balra kanyarodni a Nyár utcára, a táblák minden esetben egyértelmûek. – Ez a kötelezõ haladási irányra vonatkozó tilalom megszegésének minõsül, s a helyszínen szintén mérlegelés nélkül kiszabandó az ez esetben már 50 ezer forintos bírság. De gyakran elõfordul az is, hogy a Vörösmarty tér környékén a táblák tiltása ellenére az egyirányú utcák valamelyikében szembejönnek a forgalommal... Pedig mindez csak odafigyelés kérdése, ráadásul ezzel a szabályosan közlekedõket védjük, a sokszor szándékosan vétõknek nincs oka háborogni.

 

Óvatosan kerékpárral!

 

A helyzetet még bonyolítja, hogy mivel a rengeteg kerékpárút elõnyeit kihasználva egyre többen pattannak bringára, egy részük megjelenik a belvárosban is. Bodrogi László egyértelmûen fogalmaz: a városi nagyrendezvények idején a közút kezelõje jól láthatóan kitáblázza, hogy minden irányból tilos behajtani biciklin a belvárosba. – Ezek ellenére nem ritka, hogy a sokszor jelentõs számú közönség testi épségét veszélyeztetve száguldanak a Kossuth tér környékén. De még ha lassan is halad ilyenkor valaki: nehezen tudja lereagálni, ha például egy gyermek hirtelen irányt változtat... Ha valaki ilyenkor behajt, szabálysértésnek minõsül, melynek akár 50 ezer forintig is terjedhet a tétele, de akár feljelentéssel is végzõdhet, s akkor már az összeg háromszorosáról beszélhetnénk... Azért a feltételes mód, mert döntõen a szóbeli figyelmeztetés eszközével élünk egyelõre. Itt inkább a bringások jó hozzáállása kellene, mert például a Tirpák Fesztiválra is ezrek várhatóak. S arról még nem is beszélhetünk, hogy a nagyobb eseményeken kívül is maximum 10 km/h-val lehetne a belvárosban közlekedni két keréken – fogalmazott a Közterület-felügyelet vezetõje.

Tarczy Gyula