Döntős lett az Olümposz
Az országos Online Demokrácia Activity (O:DA) döntőjébe egy nyíregyházi csapat is bekerült. A játékos társadalomismereti verseny nagy népszerűségnek örvend a középiskolások körében, ezért jelentkezett a Széchenyi István Közgazdasági, Informatikai Szakközépiskola és Kollégium öt diákja is a megmérettetésre. Az Olümposz csapat kapitánya, Stekler Bendegúz mesélt a felkészülésről, projektjeikről és a döntő izgalmas pillanatairól is.

– Kérlek, mutasd be a csapat tagjait!
– Csapatunk a nyíregyházi Széchenyi István Közgazdasági, Informatikai Szakközépiskola és Kollégium tanulóiból alakult meg: Farkas Tamás, Simon Orsolya, Kállai Virág, Karóczi Szabolcs és én, mint csapatkapitány. Mentorunk Stekler Klára volt, akivel eleinte nehezen tartottuk a kapcsolatot, hiszen Budapesten tanul és csak onnan tudott ellátni minket instrukciókkal. De nagyon sokat köszönhetünk neki, illetve videósunknak, Viski Ádámnak, aki a kisfilmjeinket felvette és megvágta.

BRÜSSZEL VOLT A CÉL

– Mi ösztönzött Titeket arra, hogy jelentkezzetek erre a megmérettetésre?
– Nővéreim motiváltak a jelentkezésben, hiszen ők két éve megnyerték az O:DA első versenyét és kiutazhattak Brüsszelbe. Én is szerettem volna kipróbálni magamat és persze Brüsszelbe is el akartam jutni, a többiekkel együtt. Ezért határoztam el, hogy kell egy csapat!

– Miért az Olümposzt választottátok csapatnévként?
– Az Olümposz név az osztályunkat hódította meg először, mindenki nagyon kreatívnak találta. Több szempontból is jó volt ez a név, hiszen egy demokráciaversenyen indulni a demokrácia bölcsőjének nevezett ország egyik jelképével, elég nyerő ötletnek tűnt.

GÖRÖG KHITÓNBA ÖLTÖZTEK

– Néhány mondatban írd le az egyes fordulókra készített anyagaitokat!
– Az első fordulóban természetesen be kellett mutatnunk a csapatunkat, melyet minél stílusosabban szerettünk volna megtenni, így görögöknek öltözve – egy lepedőben – kimentünk Nyíregyháza főterére bemutatkozó videót forgatni. (nevet) A második fordulóban a környezetvédelem volt a téma. Prezentációt kellett csinálnunk, szavazatokat kellett gyűjtenünk az „Élő Bolygónk” kezdeményezésre és egy újabb kisfilmet forgattunk, ezt már a Nyíregyházi Állatkertben.

– Milyen érzés volt, hogy sikerült bejutnotok a döntőbe?
– Tudtuk, hogy nagyon nehéz munka lesz felkészülnünk az élő fordulóra, így amikor csak tehettük, összeültünk. Boldogan tettük, amit tennünk kellett – végig a szemünk előtt lebegett a célunk!

LEGKÖZELEBB SIKERÜL

– Milyen élményekkel lettetek gazdagabbak a face to face forduló egynapos demokráciatáborában?
– Ez az egynapos tábor volt a döntő, amely számunkra nagyon tanulságos volt. Sokat készültünk ugyan, de mégsem voltunk teljesen felkészülve, több meglepetés is ért minket, melyet próbáltunk a lehető legkönnyebben megoldani. Gondolok itt például a nagyon rövid felkészülési időre, az erős mezőnyre, és még bizony a lámpaláz is közbejátszott. Végül a hat döntős csapat közül sajnos csupán ötödikként végeztünk, ami nem volt elég ahhoz, hogy elutazhassunk Brüsszelbe – de ennek az eredménynek is nagyon örültünk, hiszen közel harminc jelentkező közül ott lehettünk az utolsó fordulóban.

Farkas Fanni