Képviselői arcképcsarnok – Jászai Menyhért
Harmadik egyéni képviselői ciklusát tölti a közgyűlésben Jászai Menyhért (FIDESZ-KDNP), ebből másodikat humán területért felelős társadalmi megbízatású alpolgármesterként. Valóban minden szállal lakóhelyéhez, Nyírszőlőshöz kötődik, amely választókerületének jelentős részét adja.

Három fiúgyermek édesapjaként és egy kislány nagypapájaként, feleségével, családjával – akik aktív támogatása nélkül nem tudná a munkáját eredményesen végezni – Nyírszőlősben él, ott, ahol már dédapja is lakott. Kell is a háttértámogatás, hiszen közéleti feladatai mellett a Pri­mom Alapítvány munkatársa közel negyedszázada. Ott a vállalkozások segítése, támogatása a feladata, melyet helyi vállalkozások számára nyújtott többmilliárd forintnyi vissza nem térítendő támogatás és hitel fémjelez. Az önkormányzat által finanszírozott Egészségügyi Támogató Alap (ETAP) által pedig az elmúlt három évben összesen 59 háziorvosi praxis részesült 26 997 468 fo­rint vissza nem térítendő támogatásban.

Közlekedésfejlesztés

A képviselő szerint a munkát alapvetően meghatározza, hogy 2010-től, majd 2014-től jelentősen átalakult a 7. körzet területe, lakosságszáma, mely jelenleg magában foglalja Nyírszőlőst, a Stadion utcát, a Mátyás- és Csernyik­bokrokat, Felsőbadúrt, Felsőpázsitot és a hozzájuk tartozó tanyabokrokat. A sóstói részből odatartozik a Tölgyes utca és környéke is. Az elmúlt évek legfontosabb eredményeinek a közlekedésfejlesztési beruházásokat tartja.  A jövőt illetően megfogalmazta: – A Modern Városok Program több elemében közvetlenül is érinti a választókörzetünket. A Nyíregyháza–Tokaj kerékpárút a helyi és helyközi közlekedésen túl a turizmus további élénkülését vonja maga után. A Nyugati elkerülő közvetlenül bekapcsolja Nyírszőlőst, Sóstót, Felsőpázsitot, a város északi térségét az országos közlekedésbe. Helyileg előkészítés alatt van a sportpályán egy közösségi park kialakítása, s örömmel jelzem, hogy elkészült lakossági és önkormányzati finanszírozással a Pannónia utca melletti új utcán 1117 méternyi ivóvíz-gerincvezeték, a Vasút utcán egy 270 méteres szakasz rekonstrukciója, illetve idén megépül a Buji úton 570 méter vezeték.

Aszfaltborítások, járdajavítások

– A fejlesztéseket illetően kiemelendő a belvárost a Stadion utcával, a Hímessel, Nyírszőlőssel összekötő kerékpárút az új híddal. 2014-ben hat (Vasút, Csősz, Kollégium, Csongor, Izabella köz, Egres köz) utca kapott aszfaltborítást, a Sugár és Izabella utcák szórt aszfalt borítást. 2015-ben a Kincs utcaiak (és a környező utcák lakóinak) régi álma teljesült a másfél kilométeres út megépítésével. Fejlesztések történtek az utcák közvilágításának terén, és a játszótéren is – sorolta Jászai Menyhért. Szabó Edina, a Városüzemeltetés sajtószóvivője mindezt a következőkkel egészítette ki: – A karbantartási munkák, s padok, szelencék kihelyezése mellett bővült is például a Kollégium utcai játszóhely, a Tölgyes utcán pedig kondipark létesült. A Stadion, a Szegély és Rizling utca egyes szakaszain javítottuk a járdákat, az Izabella közben pedig átépítettük a csapadékcsatornát, a Csobolyó és Kollégium utcán a szegélyépítés mellett víztelenítés is zajlott, Csernyikbokorban és a Rizling utcán pedig földutakat stabilizáltunk, több száz négyzetméteren.

A felújított Csongor utca

Előrelátóan terveznek

Mint Jászai Menyhért említette: a Római Katolikus Egyház által pályázati forrásból Nyírszőlősben megépített zarándokház nyitott közösségi tér is egyben. Persze látja az eltérő fejlettségű terület feladatait is. – Érthető a lakosok igénye például a településközpont rendbetételére, a Jókai telepi buszmegállóra (ami csak ránézésre egyszerű, s széleskörű egyeztetést igényel), s további utak aszfaltozására, melyek közül a Csongor utca befejezése a következő évek nagy feladata, de szem előtt tartjuk a Sátor utca burkolását is, az Izabella utcán járdafelújítást, a Sugár utca északi részén felújítást tervezünk. A lakóotthonok nagyobb száma, aránytalan elosztása is nehézségeket okoz a hétköznapi együttélésben, az ott élők nem szeretnének több ilyen intézményt.

Előrelépés a szociális szférában

Alpolgármesterként több területért felelős, amely magában foglalja az egészségügyi alapellátást, a szociális és gyermekvédelmi gondoskodást, köznevelési feladatokat. Jelentős eredménynek tartja, hogy az elmúlt öt esztendőben az ellátórendszer fejlődött. Mint részletezte: új szolgáltatások jelentek meg és ezzel egy időben valamennyi területen felújítások történtek (óvodák, bölcsődék, orvosi rendelők). A pénzbeli és természetbeni ellátások helyi szabályozásáról elmondta, hogy valamennyi támogatási forma megmaradt, a feltételek jellemzően a lakosság számára kedvező módon változtak. – Emellett számtalan nem kötelező feladat keretében jelentősen tudjuk segíteni a lakosságot, például a tanszertámogatással, helyi autóbusz közlekedési kedvezménnyel gyermekek részére, karácsonyi támogatással az időseknek, úszásoktatással, nyári táboroztatással, felsőoktatásban tanulók támogatásával a fiatalokat.

Városvezetői szemlélettel

– Alpolgármesterként megtanultam, hogy mindig figyelni kell a helyi érdekekre, fejlesztési területekre, de egyben is látni kell a városi szintű hatásokat, érdekeket, legyen szó beruházásokról, vagy szolgáltatások nyújtásáról. Átfogó példa a Digitális Nyíregyháza program, amely Nyírszőlősben is elérhetővé teszi a szélessávú internetet, a számítógépek megpályázásának lehetősége mellett.

(Szerző: Tarczy Gyula)