Családi madárzsongás a Szelkó-tónál
A madarakat figyelték a hétvégén a természetbarátok a Szelkó-tónál. Az E-misszió Természet- és Környezetvédelmi Egyesület családi madárzsongást szervezett. Az érdeklődők megfigyelhették a Nyíregyháza melletti tó madárvilágát, megnézhették, hogyan történik a madárgyűrűzés, és fészekodút is készíthettek.

Távcsővel figyelték a madarakat a természetbarátok a Szelkó-tónál. A Nyíregyháza melletti, természeti értékekben gazdag kultúrtáj nagyon sokféle madár számára nyújt lehetőséget költésre, a vonulás során pihenésre és táplálékszerzésre. A tavasz beköszöntével ezerszámra érkeznek meg a vonuló madarak vagy utaznak keresztül a bokortanyás térségen költőhelyük felé. Már megérkeztek a búbosbankák, a házi rozsdafarkúak, a barázdabillegetők és hamarosan várható a kakukk, a tövisszúró gébics és a fülemüle.

 

MEGJELÖLIK A MADARAKAT

 

Az E-misszió Természet- és Környezetvédelmi Egyesület és partnerei az őszi időszakban évek óta rendszeres madárgyűrűzést tartanak a Szelkó-tó mellett, s most tavasszal is kíváncsiak voltak arra, hogyan zajlik a madárvonulás.

– Azok a madarak, amelyeket hálók segítségével a madarászok befognak, egy jelölő gyűrűt kapnak, amely egyedi jelölő számmal van ellátva – mondta dr. Szigetvári Csaba, az E-misszió Természet- és Környezetvédelmi Egyesület elnöke. – Ha ezt a madarat bárhol a világon visszafogják, akkor tudják, hogy korábban hol jelölték meg, így lehet a madarak életkorára, vonulási irányára következtetni. Emellett, ha egy-egy területen, mint itt, a Szelkó-tónál is, sok éven át rendszeres gyűrűzések folynak, akkor következtetni lehet a madárállományok dinamikájára, meg lehet figyelni, hogy melyik madár állománya van visszaesőben, és melyik terjedőben. Ha nagyon sok madár meg van jelölve, és sok lelkes madarász nyomon követi őket, akkor rengeteget megtudhatunk a madarakról.

 

CSALÁDI MADÁRZSONGÁS

 

– Az E-misszió Természet- és Környezetvédelmi Egyesület a Szelkó-tónál családi madárzsongásra várta a a természetkedvelőket. Az érdeklődők, amellett, hogy megfigyelhették a madarakat, segíthettek is rajtuk.
Építettünk kuvik odút, ami számomra új dolog volt, érdekel a természet, de ilyet még soha nem csináltam – mesélte Téglási Ákos. – Végignéztük a madárhálókat, körbejártuk a területet és megcsodáltuk azokat a szépségeket, amelyek itt láthatók.


VANNAK VISSZATÉRŐ ÉS TÁVOLRÓL ÉRKEZŐ MADARAK IS

 

Az E-misszó Természet- és Környezetvédelmi Egyesület tagjai azt mondják: öröm számukra, ha egy olyan madár tér vissza a Szelkó-tóhoz, amelyet a korábbi években ők maguk jelöltek meg, de annak még jobban örülnek, ha távoli vidékről érkezik meg egy-egy különleges madár.

F. A.

(Fotó: Kohut Árpád)