Amiről az utcák mesélnek... - Képek a Zrínyi Ilona utcából 1.

Leviczky Zoltán jóvoltából közöljük azokat a képeket, amelyek a Zrínyi Ilona utcában készültek. A felvételeken látható munkások egy kidőlt tartóoszlop romeltakarításán dolgoznak. A betonoszlopot a 10. szám alatti ecetgyárból kitolató teherautó döntötte ki. A most bemutatott képnek még van két társa, ezek segítségével tekintünk szét az utcában, és fedezzük fel az épületeket.

A kép jobb szélén látszódik az egykori ecetgyár kapuja. Egy 1945 őszén kelt híradásból nem derül ki, hogy ez az a gyár, amelyet üzemképessé tettek, de az biztos, hogy 1959-ben itt még ecet gyártásával foglalkoztak. 1969-ben pedig arról írt a helyi lap, hogy a negyedik ötéves terv egyik kiemelt célja a városközpont modernizálása: „A lakásépítkezések mellett már tervezés alatt áll a volt ecetgyár helyén egy új utca megnyitása. A Kossuth tér–Zrínyi Ilona utca–Iskola utca és a Felszabadulás útja [ma Luther utca] közötti városközponti tömbben 36 lakás kerül szanálásra, s ezen a területen megépül a modern üzletnegyed”.

A volt ecetgyár melletti 8. számú épületben egy hirdetés szerint 1948-ban Palotay Ferenc műszaki kereskedése várta a vevőket, 1965-ben már kölcsönző működött itt, míg 1968-ban az Állami Biztosító járási fiókja kapott helyet benne. A 6. számú épületben 1948-ban a Keletmagyarországi Villamossági Iparvállalat rendezkedett be, míg 1956-ban már a Minőségi Textilruházati Vállalat várta itt a megrendeléseket. A képek készültekor már dohánybolt, illetve járműbolt működött ezekben az épületekben. E két házat 1971-ben azért bontották le, hogy helyükön 1972. április 29-én letegyék a Nyírfa áruház alapkövét. Az áruház neonfényei az ünnepélyes átadást követően, 1974. október 31-től csalogatták a vásárlókat. Az építkezés ideje alatt, 1973-ban elbontották a szomszédos ecetgyári épületet, hogy helyén majd felépüljön a kiskörút részeként a kétsávos út, vele szemben pedig a Zrínyi Ilona utcai sávház, amelyet a lakók 1977 decemberében, az üzletek bérlői pedig 1978-ban vettek birtokba.

 

(Szerző: Ilyés Gábor helytörténész, www.emlekjelek.hu)