Áramfejlesztő is került a karácsonyfa alá

Egyenként gratulált Varga Béla, megyei katasztrófavédelmi igazgató a sikeres páláyzóknak. Közöttük volt a kállósemjéni polgármester is, aki vadonatúj tömlőket és egyéb tűzoltófelszereléseket kapott. Belicza László elmondta, baleset esetén nagyon fontos, hogy megfelelő eszközök segítsék a kármentést. Ezért is nyújtottak be pályázatot a helyi tűzoltó egyesület fejlesztése érdekében. 

– A Kállósemjéni Tűzoltó Egyesület elég aktív a településen. Hála Istennek, az elmúlt évben csak egyszer kellett beavatkozni. Ám mindenképpen szükséges, hogy a felszereléseiket erősítsük. Egy nagyon lelkes csapat, melynek én is tagja vagyok. Sikerült egy alaptanfolyamot elvégeznünk, megpróbáljuk a legszakszerűbben ellátni azokat a feladatokat, amelyek a településen jelentkeznek – tette hozzá a kállósemjéni polgármester.

 

A BM OKF idén már másodszor írta ki a pályázatot

 

– Többek között benzines áramfejlesztőkre, csónakmotorokra, szivattyúkra, tömlőkre pályázhattak az önkéntes mentőszervezetek országszerte. A megyében 15 ilyen feladatot vállaló civil szerveződés jutott nagy értékű eszközökhöz pályázati úton, 8,5 millió forint értékben – erről számolt be Gyenge László, tűzoltó alezredes.

További képekért kattintson a fotóra!

Leskovics Zoltán, tűzoltósági főfelügyelő pedig azt ismertette, hogy a kiírt pályázatokon 26 megyei önkéntes tűzoltó egyesület közel 20 millió forint értékű eszközzel gazdagodott.

 

„Támogatjuk az önkénteseket!"

 

A megyei katasztrófavédelmi igazgató ehhez azt fűzte hozzá, hogy 2010 óta folyamatosan növekedik az az összeg, amivel az önkénteseket támogatják. Idén ez már országosan elérte a 600 millió forintot. 

– Nagyon fontos, ha valaki komolyan gondolja, hogy az állampolgárok védelmében szabadidejét, erejét nem kímélve tenni akar, akkor a megfelelő eszközöket is biztosítsuk számára. De nem csak az eszközökre van szükség, hanem megfelelő képzettségre is. Ezt is biztosítjuk az önkénteseknek. Folyamatosan képezzük őket, gyakorlatokat szervezünk nekik, és minősítjük annak érdekében, hogy egy katasztrófahelyzetben ők is be tudjanak avatkozni – fogalmazott Varga Béla, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője.

 

Segítenek, ha baj van

 

Az átadáson kiderült polgári védelmi szakterületen a mentőszervezetek és mentőcsoportok több mint ezer fővel állnak készen az árvízvédelmi feladatok ellátására, és rendkívüli időjárási helyzetekben való közreműködésre. A megyénkben emellett három önállóan beavatkozó önkéntes tűzoltó egyesület is működik: Demecserben, Tarpán és Tyukodon.

Z. Pintye Zsolt

(Fotó: Szarka Lajos)