A baj megelőzhető

Nyíregyháza 15 600 távfűtéses lakásából 7500-ban, valamint a közintézmények nagy részében már igényelték a fűtés beindítását a Nyírtávhő Kft.-től. A többi lakásban és intézményben egyedi megoldással oldják meg a fűtést az őszi-téli időszakban. A legtöbb helyen gázkazánok vagy vegyes tüzelésű kazánok biztosítanak meleget. Ezek azonban nem funkcionálnak teljes mértékben egész évben, hiszen tavasz végén a fűtést leállítják. Így a berendezések közel fél éven keresztül nem dolgoznak.

 

Célszerű átvizsgáltatni a berendezéseket!

 

Dóka Imre, tűzoltó főhadnagy, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megyei szóvivője elmondta, a biztonságos fűtéshez elengedhetetlen a műszaki felülvizsgálat, illetve a rendszeres karbantartása a tüzelő-fűtő berendezéseknek, illetve a füstelvezetőknek, hiszen baj esetén egymásra hatással vannak ezek az eszközök. A szóvivő hozzátette, ha rosszul működik a füstelvezető, akkor a berendezés is meghibásodhat. Éppen ezért arra kérik a lakosokat, hogy még nem késő a fűtési szezon kezdetén is elvégezni ezeket a karbantartási munkákat. A kémények esetében pedig a sormunkát végző kéményseprőt mindenképpen engedjék be.

 

Szén-monoxid: a szagtalan, láthatatlan gyilkos

 

A zárt térbe visszajutó gázok ugyanis már egészen alacsony koncentrációban is komoly veszélyt jelentenek emberre, állatra egyaránt. A nem rendeltetésszerű használat következtében jelentős anyagi kárral és esetenként súlyos sérülésekkel járó tűzesetek alakulhatnak ki, de nem ritka a fizikai robbanás sem. Az elmúlt fűtési szezonban Nyíregyházán több esetben történt gázfűtéses tüzelőberendezéseknél olyan, hogy a szén-monoxid visszaáramlott a levegőbe. Tragédia szerencsére nem történt, hiszen majdnem minden esetben volt a lakásban szén-monoxid-jelző készülék. A szakemberek szerint ezeket megbízható helyről kell vásárolni, és célszerű a tüzelő-fűtő berendezés mellett elhelyezni. Vegyes tüzelésű kazánnál történt meg tavaly az az eset, amikor közvetlenül a gép mellett tárolták a tűzifát. A kipattanó szikra begyújtotta a halmot és lángra kapott az egész ház. A nem megfelelő tüzelőanyag használata során a kéményben könnyebben lerakódhatnak káros anyagok, amelyek visszajutnak a lakótérbe.

M. E.