Vége a parlagfűszezonnak!

Ebben az évben kevesebb gondot okozott az allergiásoknak a parlagfű. A nagy aszály ugyanis nem csupán a kultúrnövényeket károsította, hanem a parlagfű élettanára is jelentős hatással volt. A hosszan tartó száraz meleg miatt fejletlenebbek voltak a növények, elcsúszott a virágzásuk és kevesebb pollent szórtak. A tenyészidő is lerövidült, a maghozás hamarabb beindult, ami azt jelenti, hogy a beporzás után magot képez a növény annak érdekében, hogy túlélje a következő időszakot. A korai maghozással megszűnt a pollenszórás, ezt már érzékelhetik az allergiások is.

 

Elszáradt a gyomnövény

 

Páll Péter, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Földművelésügyi Főosztály, Növény- és Talajvédelmi Alosztály osztályvezetője azt mondta a Nyíregyházi Televízió Híradójának, a parlagfűszezonnak és a pollenszórásnak vége van. Ez azt jelenti, hogy a magképződés három hete megindult, és lecsökkent a pollenszám. A szakemberek már most sem találkoztak parlagfűpollennel. Mindezeken túl az első fagyok, a hideg éjszakák sem kedveztek a parlagfűnek. Az osztályvezető hozzátette, már most találtak a biológus kollégák elszáradt töveket, ami befejezte az életciklusát.

 

Sikeres felderítés – hatékony irtás

 

A heteken át tartó kánikula miatt érezhetően kevesebb parlagfű volt az idén, ezért ezen a nyáron kevesebb bejelentés érkezett a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatalhoz, de hatékonynak bizonyult a gyomnövény irtása is. Augusztusban a megye egész, parlagfű szempontjából érintett területét megvizsgálták légi felderítés során a szakemberek. A fertőzött táblák száma az elmúlt évekhez képest kevesebb volt. Mintegy 25 parcellában találtak virágzó gyomot, amelyek tulajdonosaira bírságot szabtak ki. A terület nagyságától függően 15 ezer forinttól 5 millió forintig emelkedett az összeg. A parlagfüvet nem csupán légi felderítés során kutatták a Növény- és Talajvédelmi Osztály munkatársai, hanem lakossági bejelentéseket, valamint a Földhivatalok bejárásait is figyelembe vették. Ezek alapján eddig több mint 660 ezer forint bírságot állapítottak meg, de az összeg még emelkedhet, hiszen egyes területek tulajdonviszonyainak tisztázása még folyamatban van.

 

Szemléletformáló előadások

 

A hatóság előre meghatározott intézkedési terv alapján próbálja meg visszaszorítani a parlagfű terjedését, mellette pedig a fiatalokat is arra nevelik, hogy foglalkozzanak ezzel, a sokak életét megkeserítő gyomnövénnyel. Általános és középiskolásoknak előadásokat, bemutatókat szerveznek, ahol a szakemberek arra hívják fel a gyerekek figyelmét, mit tehetnek meg annak érdekében, hogy évről évre kevesebb parlagfű legyen a földeken és környezetükben.

Mikita Eszter