Változik a MÁV-START Díjszabása április 1-jétől
A MÁV-START Zrt. 2016. április 1-jétől módosítja díjszabását, az utasokat érintő lényeges változások ebből az összefoglalóból megismerhetők.

A MÁV-START Zrt. új díjszabása nem érinti alapvetően menetdíjakat, a változó szabályok a kilométer-számítást és az utazási viszonylat megállapítását érintik. A változások első csoportját a gyakorlatban már a 2015 decemberi menetrendváltás óta alkalmazzuk, a kisebb finomításokra, korrekciókra most nyílt lehetőség.

Teljes viszonylati jegykiadási rendszer

A legfontosabb, hogy a jogszabályi és közszolgáltatási szerződésben foglalt kötelezettségeinknek megfelelve a meghatározott viszonylatra kiadott menetjegyek adott viszonylaton történő felhasználását írjuk elő. Érintett utasainktól – különösen azoktól, akik a budapesti elővárosban eddig felváltva használták a nagy pályaudvarokat – fokozott odafigyelést kérünk, mert a menetjegyükkel csak az azon feltüntetett viszonylaton utazhatnak.

Bérletek rugalmas felhasználása

A viszonylathoz kötöttség előírásától eltérően a módosított Díjszabás a bérletek esetén számos, rugalmas felhasználást segítő kivételt szabályoz, de csakis a bérlettel utazók részére. Ők az alábbi viszonylatokon az eddig megszokott lehetőségekkel élhetnek, sőt, a rugalmas felhasználás néhány új viszonylatra is kiterjed:

Ha az 1, 30a, 40a sz. vonalakon utazó utas bérletének kiindulási- vagy célállomása Budapest-Déli, akkor a bérlet Kelenföld–Budapest-Keleti, Kelenföld–Kőbánya-Kispest között is használható.

Ha a 70 sz. vonalon utazó utas bérletének kiindulási- vagy célállomása Budapest-Nyugati, akkor a bérlet Rákospalota-Újpest–Budapest-Keleti között is használható.

Ha a 150 sz. vonalon utazó utas bérletének kiindulási- vagy célállomása Kőbánya-Kispest vagy Budapest-Keleti, akkor a bérlet Ferencváros–Budapest-Keleti, Ferencváros–Kőbánya-Kispest és Ferencváros–Kelenföld között egyaránt használható.

Ha az utas bérletének viszonylata Budapest-Keleti–Szolnok vagy Budapest-Nyugati–Szolnok, a bérlet a másik viszonylaton, a 100a és a 120a vonalon utazva egyaránt használható.

Ha a 100a sz. vonalon utazó utas bérletének kiindulási- vagy célállomása Budapest-Nyugati, a bérlet Kőbánya-Kispest–Kelenföld között is használható.

Kilométer-számítási szabályok egységessége

A viszonylati kötöttség előírásával függ össze, hogy minden utasunk a ténylegesen beutazott kilométer-távolság után fizet menetdíjat, a korábban technikai okokból alkalmazott pontatlan vagy fiktív számításokat kiküszöböltük. Ennek eredménye, hogy aki vidék-vidék viszonylatban úgy utazik, hogy elkerüli Budapest-Keletit, Nyugatit, Délit (például Kőbánya-Kispestről Kelenföld irányában utazik tovább), annak nem számítjuk fel a fejállomásokig előírt távolságokat. Az üzletpolitikai kedvezményként alkalmazott ún. virtuális távolságok – Egerbe, Bajára – természetesen megmaradnak.

[REKLAM]

A változások második csoportja azokat a szabályokat érinti, melyek a megváltott menetjegyét módosítani kívánó utasra vonatkoznak. Az új rendszer áttekinthető, világos, az utasok számára könnyebben érthető és munkatársaink számára könnyebben alkalmazható.

Menetjegy módosítása és kiegészítése

Ha az utas több szolgáltatást kíván igénybe venni, mint amire a megváltott menetjegye jogosítja, akkor főszabály szerint az többletszolgáltatásra új menetjegyet kell váltania. Menetdíj-különbözetet, tehát az új és az eredeti szolgáltatás közötti számított díjkülönbözetet április 1-jétől csak akkor számítunk fel, ha az utas alacsonyabb kedvezményt kíván igénybe venni vagy nem jogosult kedvezményre – azaz minden más esetben – hosszabb távolságra kíván utazni, magasabb díjú szolgáltatást kíván igénybe venni – új menetjegyet, felárat, kocsiosztály-különbözeti jegyet kap.

Csere – kezelési költség nélkül

A menetjegyét módosítani kívánó utasoknak kedvez a csere új lehetőségének bevezetése a pénztárakban. Aki pénztárban azonos vagy magasabb értékű szolgáltatásra vonatkozó igényét jelenti be, annak a menetjegy érvénytartamának kezdetét megelőzően (100 km feletti jegyeknél még az érvénytartam első napján is) a cserét kezelési költség felszámítása nélkül elvégezzük. A Díjszabás a számlával kiadott és a díjszabási korlátozásokkal érintett menetjegyekre néhány további feltételt előír, de aki a csere új lehetőségével nem tud élni, a felhasználni nem kívánt menetjegye kezelési költséges visszatérítését és új menetjegy kiadását továbbra is kérheti.

A változások harmadik csoportja kisebb, technikai jellegű és a megváltozott jogszabályokat követő szabályokat ölel fel.

Mikor utazik?

Érvénytartam megjelölése nélkül április 1-jétől nem adunk ki menetjegyet. Tapasztalataink szerint az utasok már nem keresik azt a lehetőséget, hogy menetjegyet úgy vásárolhassanak, hogy az utazás tervezett időpontjáról még elképzelésük sincs. Napjaink utasa pontosan tudja, mikor akar utazni, a kényelmes, korai vásárlást igénylő utasainkat pénztárainkban, automatáinknál és az interneten is ki tudjuk szolgálni.

Számlakiadás

Többéves gyakorlatot szabályoztunk a megfelelő szinten azzal, hogy a Díjszabásban rögzítettük, az elektronikus menetjegyet vásárló utas elektronikus számlát kap. Emellett ahol technikailag már lehetséges (egyre több vonaton), ott a vonaton jegyet váltó utasnak a számlát is kiadjuk a vonaton, viszont utólag, a pénztárban már nem. A számlakiadást – mindkét fél kényelme érdekében – előzetes regisztrációs rendszer támogatja, ennek igénybe vételét nyomatékosan javasoljuk (a vevő adatait nem kell minden alkalommal hosszasan lediktálni).

Kutyák és más állatok szállítása a vonaton

Főszabályként élő állatot helybiztosítás-köteles vonaton továbbra sem lehet szállítani, de a vasúti társaság egyes vonatokon, viszonylatokon ezt a korlátozást feloldhatja. Jelenleg már számos dunántúli viszonylaton van lehetőség a zárt szállítóeszközben történő állatszállításra. A tavaszi menetrendi módosítást követően, 2016. április 4-étől további vonatokon kiterjesztjük a kisállatok szállítási lehetőségét.

Biztosított ülőhely – vonaton történő vásárlás esetén is

Eddig nem volt lehetőség a vonaton helyjegy vásárlására, ezért a helybiztosítás díját nem számoltuk el a vonaton. A korábbi technikai akadályok elhárultak, a vonaton ugyanolyan díjú felárat kell váltani, mint a pénztárban, és ha van szabad ülőhely, azt a vonaton is tudjuk értékesíteni. Fontos, hogy a vonat díjszabási tulajdonsága a helybiztosítási kötelezettség, tehát ha az utas helyjegy nélkül száll fel a vonatra, annak díját utólag akkor is meg kell fizetnie, ha üres ülőhely hiányában nem tudott leülni. (Pénztári vásárlás esetén a kollegánk tájékoztatta volna, hogy a vonaton nincs szabad ülőhely.) Ez a díjszabási módosítás nem érinti azt az alapvető szabályt, hogy amennyiben az utas olyan állomáson szállt fel, ahol volt pénztár vagy jegykiadó automata, ott a jegyvizsgáló csak pótdíj megfizetése mellett adhatja ki a helyjegyet, pót- és helyjegyet.

MÁV-START