Útlevél a jövőbe

 Négy ország két éven át dolgozik együtt

Szakmai angol órát tekintettek meg külföldi pedagógusok a Széchenyi iskolában. Ők az Erasmus+ Program keretein belül érkeztek Nyíregyházára, hiszen iskoláik közötti nemzetközi együttműködés van érvényben. A Széchenyiben ez a második, két éven át tartó projekt, amelynek címe magyarul Útlevél a jövőbe. Témája a pályaválasztás, a pályaorientáció, a fiatalok munkához jutása. A program során a nemzetközi együttműködés internetes formájával is megismerkednek a projektben részt vevő tanárok és diákok.

Egy „jövőbelátó” projekt

Kissné Sinka Éva projektfelelős kifejtette, a diákok számára nagyon fontos ez a lehetőség. Tudják használni az angol nyelvet, és belelátnak a nemzetközi projektekbe is, amely kedvet adhat nekik arra, hogy a felsőoktatásban is tudnak Erasmus+ -os projektekre jelentkezni.

A programban a görög, a lengyel, az olasz és a magyar partnerek ellátogatnak egymáshoz és kicserélik tapasztalataikat annak érdekében, hogy az általuk tanított diákoknak segítséget tudjanak nyújtani a továbbtanuláshoz.

Maria Georgiadou Rhodosz szigetéről érkezett Nyíregyházára. Azt mondta, nem csak a tanároknak, hanem elsősorban a diákoknak fontos ez a projekt, hiszen itt a 21. századi munkavállalással, pályaválasztással kapcsolatos dolgokról hallhatnak.

A Görögországból érkezett tanárnő hozzátette, számára is nagyon hasznos ez a program, hiszen megismerheti a görögtől több pontban is eltérő magyar oktatási rendszert. Nyíregyházán sok újdonsággal bővült tudása. A programban 13 nyíregyházi tanuló is részt vesz.
Az Erasmus+ az oktatóknak is hasznos, de igazi meglepetéseket a diákoknak tartogat.

A fotóra kattintva további képek érhetők el.

Tavasszal a nyíregyháziak utaznak

A projekt folytatásaként a nyíregyházi tanulók és diákok látogatnak majd el külföldi partnereikhez, hogy megismerkedjenek a lengyel, a görög és az olasz gyakorlattal. A külföldi és a magyar delegációt Dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere köszöntötte a Városházán, ahol megismerkedtek többek között a város történelmével is.

ME.

(Fotó: Szarka Lajos)