Utcáról lakásba

2014. szeptember 1-jén indította útjára a Periféria Egyesület azt a programot, amelynek fő célja volt, hogy gyökeres és tartós javulást érjenek el a pályázatba bevont emberek életminőségében és hatékony segítséget nyújtsanak a hajléktalan létből való kilépéshez. A szervezet nem előzmények nélkül vágott bele a feladatba, hiszen korábban már vettek részt hasonló munkában.

 

10 hajléktalan, akinek megváltozott az élete

 

Most 10, életvitelszerűen az utcán élő embernek adták meg a pszichológusok és a szociális munkások azt a lehetőséget, hogy közös munkával integrálódjanak a társadalomba. A másfél éven át tartó, száz százalékban támogatott, több mint 37 és fél millió forintos összköltségű projekt során a hajléktalanok olyan készségfejlesztő csoportfoglalkozásokon vettek részt, amelyek segítették őket abban, hogy kilépjenek a sokszor évek óta tartó nehéz helyzetükből.


Szakemberek a háttérben

 

A szociális és munkaerő-piaci készségek elsajátítása mellett tanultak gépírást, gyakorolták az álláskeresési technikákat, de ezek mellett mentálhigiénés szakemberek, pszichológusok és addiktológusok is foglalkoztak velük. A program végén a szakemberek elégedettek az elért eredményekkel.

 

Sikeres együttműködés

 

Dr. Szoboszlai Katalin, a Periféria Egyesület elnöke a program zárásaként tartott sajtótájékoztatón azt mondta a Nyíregyházi Televízió Híradójának, a két fő elem alapján már sikerekről számolhatnak be, hiszen a 10 emberből 8 a mai napig piaci alapú albérletben él, de a másik két ember sem került vissza az utcára. Az elnök hozzátette, a másik szempont pedig, hogy a munkaerőpaci integrációhoz kapcsolódó, több elemből álló tréninget mindenki sikeresen befejezte. A 10 résztvevőből öten kiemelt dicsérettel fejezték be tanulmányaikat.

A pályázat a 10 egykori hajléktalan utógondozására is lehetőséget biztosít, hiszen a valódi siker akkor könyvelhető el, ha ezek az emberek évek múlva is megállják a helyüket.

 

Nyíregyházán mindenkire figyelnek

 

Jelenleg Nyíregyházán becsült adatok alapján közel 350 ember él hajléktalanként. Többségük azonban nem fedél nélkül, hiszen az őket ellátó intézmények 100 százalékos kihasználtsággal működnek. Folyamatosan utcán körülbelül 35–40 fő van, akikről a szakemberek megpróbálnak gondoskodni. A téli időszakban végig működik majd az utcai szociális munka, a krízisautó-, valamint a diszpécserszolgálat az utcán lakók érdekében.

M. E.