Kisebb-nagyobb utazásra is érdemes gyógyszercsomagot pakolnunk; mutatjuk, mit tartalmazzon

Az úti patika aranyat ér baj esetén. Különösen igaz ez akkor, ha külföldre utazunk, ahol nehezen tudjuk kiismerni magunkat, drágábbak az ellátások és a gyógyszerek is.


Utazás előtt érdemes egy listát írni, összegezni, hogy milyen gyógyszerekre, védőoltásokra lehet szükségünk. Ha például egzotikus országba utazunk, mindenképpen tájékozódjunk a kötelező oltásokról és még időben oltassuk be magunkat.

Előfordulhat, hogy több hétbe telik a védettség kialakulása – és fontos, hogy az oltási dokumentumokat is vigyük magunkkal az útra.

Összekészített úti patikánk alapvető gyógyszereket tartalmazzon – a csomag összeállításakor érdemes figyelembe venni, hogy milyen veszélyek leselkedhetnek ránk, valamint hogy utazik-e velünk gyermek. A legfontosabb, hogy rendszeresen szedett gyógyszereinket mindig vigyük magunkkal.

Csomagunk összeállításához kérjük akár orvosunk, gyógyszerészünk segítségét, hogy mindent időben beszerezhessünk.

Dr. Som Dalma, a Korona Gyógyszertár gyógyszerésze elmondta:

Érdemes néhány recept nélkül kapható gyógyszert is bekészíteni az úti patika csomagunkba. A legfontosabb gyógyszerek a láz- és fájdalomcsillapító, hiszen fejfájásra, fogfájásra, bármilyen ízületi panaszra megfelelő mód ezeknek az alkalmazása. Érdemes egy lázmérőt is betenni a csomagunkba, utazási hányinger csillapítására hányáscsillapító gyógyszereket alkalmazhatunk, gyomor- és bélrendszeri panaszok esetén hasfogókat, hashajtókat, probiotikumokat célszerű alkalmaznunk.

Esetleges sérülésekre is érdemes felkészülni, hiszen akár tengerparton, akár a hegyek között vagyunk, kisebb-nagyobb sérülések bárhol érhetnek bennünket, azért ajánlott a sebtapaszok mellé fertőtlenítő oldatot, hámosítót, hintőport és kötszereket is bekészíteni.

Dr. Som Dalma gyógyszerész hozzátette:

Tengerparti és vízparti nyaralás esetén mindenképpen érdemes gondoskodnunk a fényvédelemről, alkalmazzunk magas faktor-számú fényvédőt, napolajakat, naptejeket. Ezeket bármilyen gyógyszertárban be tudjuk szerezni. Ha túrázni szeretnénk menni, például erdős területre, akkor mindenképpen vigyünk magunkkal kullancs- és szúnyogriasztó sprayket, valamint a csípések okozta tüneteket gélekkel enyhíthetjük és allergiás reakciókra antihisztaminokat is alkalmazhatunk.

A légkondicionáló, a nedves fürdőruha, a sok hideg ital, fagylalt és a vírusok akár nyáron is okozhatnak megfázást, náthát.

Erre megoldás, ha az úti patikánkban van torokfertőtlenítő spray, szopogatós cukorka és gyulladáscsökkentő, valamint lázcsillapító szer.

Vihetünk magukkal C-vitamint és kalcium pezsgőtablettát is, ami felgyorsíthatja a gyógyulási folyamatot.

Ügyeljünk arra, hogy úti patikánk minél szárazabb, hűvösebb, fénytől védett helyen, gyermekektől jól elzártan legyen. Ne hanyagoljuk el a betegség- és balesetbiztosítást sem, amely komoly segítséget nyújthat a bajban.

 

Dér Vivien