Új irodával a közbiztonságért

Egy tavalyi törvény alapján megyénként kizárólag egy területi polgárőr szövetség működhet, ezért a Nyíregyházi Polgárőr Szövetség feladatait a további kapcsolattartás és együttműködés érdekében az önkormányzat által alapított Közbiztonsági Közalapítvány vette át. A Nyíregyházi Polgárőr Egyesületek Koordinációs Irodáját azzal a céllal hozták létre, hogy a szolgálatokat egy helyen tudják szervezni, rendszerezni és adminisztrálni. Dr. Kovács Ferenc polgármester elmondta, reméli, hogy az új iroda tovább növeli a polgárőrök közbiztonságra irányuló munkájának hatékonyságát. Nyíregyházán 20 polgárőr egyesület működik 700 taggal, a városban az önkormányzat támogatásával három városrész polgárőr egyesületének van már önálló irodája, az Érkertben, a Jósavárosban és a Huszártelepen, munkájukat 132 térfigyelő kamera segíti. Nagyon jó az együttműködés a társszervekkel, és ennek eredményességét a statisztikák is bizonyítják. Jelentősen csökkent a bűncselekmények száma, a felderítés viszont sokat javult, e tekintetben Nyíregyháza a harmadik helyen áll a megyei jogú városok rangsorában.

További képekért kattintson a fotóra!

A Nyíregyházi Polgárőr Egyesületek Koordinációs Irodájának helyszínét, a tárgyi és személyi feltételeket a Nyírségi Civilházban az önkormányzat biztosítja, a technikai háttér pedig a TESCO Áruház támogatásával valósult meg.

 

ORSZÁGOSAN IS PÉLDA

 

Az új koordinációs irodát ünnepélyes keretek között avatta fel dr. Kovács Ferenc polgármester és dr. Túrós András altábornagy. Az Országos Polgárőr Szövetség elnöke példaértékű kezdeményezésnek tartja, hogy a város önkormányzata infrastruktúrát ajándékoz a polgárőrség működéséhez. Ez azért is fontos, mert a polgárőrségeknél a humán feltételek ugyan rendelkezésre állnak, de nincsenek meg azok az elhelyezési körülmények, ahonnan kiindulhatnak, ahol megszervezhetik a bűnmegelőzési tevékenységüket. Az pedig az elnök külön örömére szolgál, hogy a nyíregyházi polgárőrök akkor kaptak központi irodát az önkormányzattól, amikor az országos szövetség elindította a hazai nagyvárosok közbiztonságát erősítő programját. Bízik abban, hogy Nyíregyháza példa lesz a többi megyei jogú városban is.


EGYÜTTMŰKÖDÉS A RENDŐRÖKKEL

 

A polgárőrök többek között a területükön észlelt közbiztonságot, közrendet érintő eseményeket jelentik az új koordinációs iroda munkatársainak, akik jelzik ezeket a rendőrségnek, és szükség esetén azonnali támogatást is kérnek.

Dr. Illés László, a Nyíregyházi Rendőrkapitányság vezetője azt mondta, csak az elismerés nyelvén tud szólni a polgárőrség munkájáról, hiszen közreműködnek a felderítésekben, a közterületi munkában, a jelenlét biztosításában. Emellett a speciális területeken, a közlekedési és a nemrég megalakult bűnügyi polgárőrséggel is jelentős közös eredményeket tudnak már felmutatni, tehát komoly segítséget jelentenek a rendőrségnek.



TÖBB TERÜLETEN TÁMOGATJÁK A BIZTONSÁGOT

 

A polgárőrök sokat segítenek a város külterületein is a biztonság és a közbiztonság fenntartásában. Cidor Mihály, a Közbiztonsági Közalapítvány Tanácsadó Testületének elnöke kiemelte, hogy az őszi időszakban, a betakarítások idején a terménylopások jelentenek problémát. Télen a tanyabokrokban élő idős embereket segítik élelmiszerrel, tűzifával, gyógyszerrel. A belvárosban pedig a nagy rendezvényeken, valamint Sóstógyógyfürdőn és az állatparknál a biztonságos közlekedés biztosításában működnek együtt a rendőrökkel.

Szoboszlai Tibor

(Fotó: Szarka Lajos)