Új eredmények az autizmus kutatásában

2007-ben április másodikát jelölte ki az ENSZ arra, hogy felhívják a többségi társadalom tagjainak a figyelmét az autizmussal élők problémáira. Azóta minden évben a Világ számos pontján ezen a napon foglalkoznak azokkal, akik valamilyen idegi-fejlődési rendellenességgel élnek együtt. Nyíregyházán a Most Élsz Egyesület segíti az autista gyerekeket és szüleiket.

 

Nyolcvanból egy

 

Farkas Árpád, a Most élsz Egyesület elnöke elmondta, míg a hetvenes években tízezerből egy gyerek vált autistává, napjainkban nyolcvan születésből egy. Hozzátette, a betegség szinte járványos méretű terjedésének az okaival, elkerülhetetlen, hogy ne foglalkozzon az orvostudomány. Az elnök kifejtette, az egyesület azt tűzte ki a zászlajára, hogy paradigmát döntsenek és odafigyeljenek az okoknak a feltárására és kezelésére.

 

Segíteni kell

 

Nyíregyházán különös figyelmet fordítanak azokra, akik valamilyen rendellenességgel, betegséggel élnek együtt.

Dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza Megyei Jogú Város alpolgármestere azt mondta, segíteni kell a betegeket, a kezüket nem lehet elengedni és nem lehet elnézni a probléma felett. Az alpolgármester hozzátette, megfelelő szakembereket és anyagi segítséget kell nyújtani és mindent meg kell tenni azért, hogy ezt az életen át tartó betegséget megkönnyítsék.

 

Már magzati korban eldől

 

A Most Ész Egyesület Autizmus világnapi rendezvénye attól különleges, hogy a szokásos kulturális és figyelemfelhívó eseményeket minden évben tudományos konferenciával egészítik ki. A Váci Mihály Kulturális Központban az autizmus területén elért, legfrissebb magyarországi és nemzetközi kutatások eredményeivel ismertették meg az érintett családokat és szakembereket.

Prof. Sperlágh Beáta, a Magyar Tudományos Akadémia Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet igazgató- helyettese elmagyarázta, hogy ők elsősorban az autizmusnak az immunrendszer aktivitásával való összefüggéseit kutatják. Hozzátette, sikerült azonosítani egy olyan új molekulát, egy receptor fehérjét, amely tulajdonképpen az anyai immunválaszt bekapcsolja, például egy terhesség során történő fertőzés során, amely a magzat agyának fejlődésére gyakorol hatást és majd ez vezet el kisgyermekkorban az autisztikus tünetek megjelenéséhez. A professzor azt mondta, azt próbálják feltárni, hogy ez a mechanizmus hogyan működik és megpróbálják ezt gyógyszeresen is befolyásolni.

Ma Magyarországon körülbelül 150-180 ezerre tehető az autisták száma, ezért fontos felhívni a többségi társadalom tagjainak figyelmét arra, hogyan lehet, illetve kell integrálni ezeket az embereket annak érdekében, hogy teljes életet élhessenek. A konferencia folytatásaként hétfő délután a Kossuth téren gyerekek különböző bemutatókkal próbáltak fókuszálni a problémára és szemléltetni azt, hogy a különbség sok esetben nem is olyan nagymértékű.

ME.