Új ékességet kapott a görögkatolikus székesegyház

 

Nehogy a szemerkélő eső kárt tegyen benne, egy kendővel takarták le, majd így vitték át a királyi ajtó két szárnyát a Szent Miklós Székesegyházba. Ezt követően láttak hozzá a mesterek a felszereléséhez. A királyi ajtó úgy néz ki, mintha egy nagyobb méretű ikon lenne és az angyali üdvözlet jelenete látható rajta. Az új ékességet a görögkatolikus egyház felkérésére Seres Tamás, festő- és restaurátorművész készítette el. – Két nagy figurát látunk a két ajtószárnyon és a felirat is mutatja nekünk, hogy mi van rajta az örömhírvétel olvasható itt, tehát Szűz Máriának az örömhírvételéről van szó, az angyali üdvözletről, hogyha római katolikus terminussal akarunk élni. Amikor az angyal megjelenik és üdvözli a Szűzanyát és ő pedig igennel felel az ő kérdésére, ezzel az üdvösség történetét megnyitja – tette hozzá Seres Tamás.

 

„A mennyország ajtaja”

 

A királyi ajtó teljes összhangban és harmóniában áll a ikonosztázzal, azaz a szentképfallal. A templom parókusa azt mondja, a mennyország kapuját is szimbolizálja. – A királyi ajtó a középső ajtó, az amit a pap használ a szent liturgiában, illetve a szent liturgiának is bizonyos részeiben. Összeköti a templomhajót a szentéllyel az ajtó és azon ki- és bejár a pap, mintha a mennyországból érkezne hozzánk a üdvözítő úrjézus, akinek a tanításával és szent testével, vérével táplálja a híveket, a benne hívőket – fogalmazott Molnár Zoltán, parókus.


Még két kapu készül

 


A görögkatolikus templomokban a szentképfalnak, a szentháromságra utalva három bejárata is van. A két szélsőt diakónus kapunak hívják, mivel itt a pap segítői közlekedhetnek. Molnár Zoltán elmondta, rövidesen ez a két bejárat is kapuval gazdagodik. A parókus hozzáfűzte, a szentképfal ikonjait is felújították, így a közeljövőben teljes pompájában mutatkozhat majd meg a templom ikonoztáza.

 

Z. Pintye Zsolt