Történelmi lecke főként fiataloknak

Szőnyeg alá sepert történelem, piszkos ügyek és a kommunizmus keserű hétköznapjai elevenednek meg A helyi diktatúra „bája” című kiadvány lapjain. Bene János a két világháború közötti időszak Nyíregyházáját mutatja be, egészen addig a tragikus pillanatig, amikor több ezer embert hurcolnak el a megyeszékhelyről a málenkij robotra. Lupkovics György az 1956 utáni megtorlást, valamint a helyi ügynökvilág sötét titkait tárja fel, Takács Péter pedig a kommunisták vallásüldözését boncolgatja a pócspetri ügyön keresztül. A történész azt mondja, leleplező elemekkel tarkított tanulmányok kerülnek most az olvasók elé.

– Felmérjük történelmi források, konkrét hiteles adatok alapján, hogy ez ellen a vidék ellen, az itt élők ellen mit követett el a kommunista diktatúra, hogyan vitt el ártatlan embereket, hogyan végeztetett ki családapákat, akik éppen megakadályozták a randalírozást és a tömegverekedéseket, gyilkosságokat, lincseléseket, rendet tettek arra a két hétre, míg a kommunisták kezéből kihullott a hatalom és bosszúból akasztófán végezték – mondta Takács Péter történész.

 

Fiataloknak készült

 

A kötetet a Periférián Kulturális és Művészeti Alapítvány jelentette meg a nyíregyházi önkormányzat támogatásával. A civil szervezet elnöke azt mondta, a korábban általuk szervezett történelmi előadások anyagát jelentették meg nyomtatott formában. A célközönségüknek pedig a közelmúlt történelme iránt érdeklődő fiatalságot tartják. 

További képekért kattintson a fotóra!

– A fiataloknak szól ez a könyv. Mi megéltük ezt az időszakot, a mi generációnk, de a fiatalok – hála Istennek – nem ebben a korszakban nőttek fel, de nagyon fontos, hogy megtanulják, megérezzék, hogy akkor milyen volt az élet – tette hozzá dr. Szilassy Géza.

 

Folytatása is lesz

 

Dr. Szilassy Géza hozzáfűzte, annak érdekében, hogy a fiatalok hozzáférhessenek a tanulmányokhoz, minden környékbeli iskolába és könyvtárba eljuttatnak egy-egy példányt a kötetből. A Periférián Alapítvány tervei szerint a kiadványnak folytatása is lesz.

Z. Pintye Zsolt

(Fotó: Szarka Lajos)