Több szórakozóhelyen és szabadtéri rendezvényen tartott ellenőrzést a katasztrófavédelem

A legfontosabb biztonsági követelmény a szabadtéri zenés-táncos rendezvények esetében, hogy a fesztiválozók veszély esetén a lehető leggyorsabban el tudják hagyni a helyszínt. Ehhez jól kivilágított, sötétben is jól látható táblákon jelzett menekülőútvonalakra van szükség.


A húszezer négyzetméternél nagyobb területen, vagy tízezernél több látogatót fogadó rendezvényeken kétméteres, jól látható helyeken felállított kivetítőkön is be kell mutatni, hogy mi a teendő veszély esetén. Természetesen a fesztiválok esetében is vannak betartandó tűzvédelmi előírások: biztonsági dokumentációt kell készíteni, ezeknek pontosnak és naprakésznek kell lenniük. Fontos, hogy a fesztivál szervezője megfelelő létszámú biztonsági személyzetet foglalkoztasson, hiszen veszély esetén az általuk adott utasítások szerint kell eljárni, vagyis nagy a felelősségük abban, hogy senkit ne érjen baleset.

Több tucat szórakozóhelyen és szabadtéri rendezvényen tartott ellenőrzést a katasztrófavédelem. A szervezet hatósági szakeberei folyamatosan egyeztetnek a fesztiválszervezőkkel annak érdekében, hogy ne csak jó hangulatban, hanem biztonságban is szórakozhassanak a kikapcsolódni vágyók – mondta Dóka Imre, a Sz-Sz-B Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

Kiemelte:

Évek óta nagyon jó a kapcsolat a fesztiválszervezőkkel és a rendezvényszervezőkkel, hiszen nemcsak a bejelentési kötelezettségüknek tesznek eleget, hanem azokat a biztonsági előírásokat is betartják, amelyek akár a tűzvédelem vagy pedig a menekülési útvonalak kijelölésében kell, hogy szerepet jelentsenek. Az ellenőrzések azt mutatják, hogy kisebb hiányosságok vannak csupán, amelyeket a fesztivál kezdetére kijavítanak, így eleget tesznek az előírásoknak a rendezvényszervezők.

A szóvivő hozzátette, nemcsak a szervezőknek, a résztvevőknek is figyelniük kell a saját és mások biztonságára is.

Ha egy fesztivál esetében, a rendezvény megkezdését követően tör ki a vihar, akkor a menekülési útvonallal ellentétesen ne haladjanak a résztvevők, tehát a tömeggel ne ütközzön össze senki, illetve vihar esetén, szél esetén fa alá, illetve fém konténerbe ne meneküljenek, hiszen itt a villámcsapás, illetve a nagyobb ágak letörése okozhat balesetveszélyt. Ha ezeket az előírásokat, jó tanácsokat betartják, akkor zökkenőmentes és balesetmentes rendezvényről tudunk beszélni.

Ha az adott rendezvényen kedvezőtlen az időjárás, az alábbiakat érdemes betartani:

 Fesztiválra nem kell esernyő! Tömegben nyitott és csukott állapotban egyaránt balesetveszélyes. Az eső önmagában nem jelent balesetveszélyt, a legtöbb esetben egy esőkabát is elegendő védelmet jelent!
• Ne meneküljön a színpad közelébe! A színpadokon ugyan van villámhárító, de erős szél estén balesetveszélyes lehet a felépített technika.
• A sátor megfelelő menedéket jelenthet, de figyelni kell arra, hogy ne olyan helyen legyen, ahol faágak eshetnek rá, vagy egész fák dőlhetnek ki.
• Mindig kövesse a hatóságok és a biztonsági személyzet utasításait!


Dér Vivien

Fotó: Kohut Árpád