Tizenhat érv a fák mellett – miért fontosak, és miért jó, hogy a közelünkben vannak?
Fotó: Illusztráció

Már egy kisgyermek is tud válaszolni a fenti kérdésre. A nyíregyházi Zöld Akciócsoport a teljesség igénye nélkül több mint egy tucat fontos okot sorol fel arra a kérdésre, miért is van szükségünk a fákra.

1. A klímaváltozás ellen hatékonyan harcolhatunk, ha rengeteg fát ültetünk; a fosszilis energiahordozók égetésével keletkező hatalmas mennyiségű szén-dioxidot a fák fotoszintézis során felhasználják, miközben oxigént juttatnak a levegőbe.

2. A fák tisztítják a levegőt! Nemcsak „beszippantják” a kellemetlen szagokat, gázokat, de felfogják és megkötik a szállóport és azokat az apró szennyező anyagokat, melyek belélegezve bizony nagyon ártalmasak az egészségre.

3. Nemcsak a levegőt, de a vizet is megtisztítják. Szinte megszűrik a csapadékot; a talajból felszívják, majd párologtatás során azt visszajuttatják a légkörbe.

4. A zajpollúcióval szemben is segítenek. Forgalmas utak mentén sűrűbben ültetve felfogják a gépjárművek zajait, ami gyakran zavarhatja az utak közelében lakókat.

5. Megakadályozzák a talajeróziót; gyökereikkel „megfogják” a talajt. Ez leghatékonyabban erdő formájában érvényesül, ahol a fák gyökerei összekapaszkodva még erőteljesebb védelmet biztosítanak a talajpusztulás ellen.

6. Szabályozzák a hőmérsékletet: a fák árnyat adva hűvösebben tartják a környezetüket.

7. De a szelet is felfogják. Ezáltal még energiát is megtakarítanak, hiszen nyáron az árnyékos épületekben nem megy annyit a légkondi, télen pedig a szélárnyékban nem kell annyit fűteni.

8. Az állatoknak élelmet, rejtekhelyet, otthont adnak, elsősorban rovarok és madarak számára, de rengeteg más állatfaj fennmaradása múlik a fákon.

9. Azt se felejtsük el, a lombhullató fák levelei komposztálódás során gazdagítják a talaj tápanyagtartalmát!

10. Az embereket élelemmel, itallal látja el. Gondoljunk elsősorban a gyümölcsfákra, a termésekből készült finomságokra: a meggyes és diós sütitől, a szilvapálinkán keresztül, az almaborig. Gyógyszerek is készülnek fakéregkivonatokból. A gyógyteákról se feledkezzünk meg. (Nagy kedvenc a meghűlések elleni hársfatea.)

11. Mentális egészséghez járulnak hozzá a fák! A zöld színük idegnyugtató hatású, segíti a koncentrációt és jó a fáradtság ellen. Minden korosztály, a fára mászó gyerekektől, az alattuk ücsörgő idősekig, örömmel veszi jelenlétüket. Azt is meg kell említenünk, hogy megfigyelték, a zöldebb környezetű városokban sokkal kevesebb a bűnözés. 

12. Ne felejtsük el azt sem, hogy a fák milyen sok embernek munkalehetőséget adnak: a fakitermelőktől, az ácsokon és bútorasztalosokon keresztül, a hangszerkészítőkig. Rengeteg épület, bútor, használati tárgy alapanyagául szolgálnak.

13. És ne feledkezzünk meg a belőlük készülő papírról sem!

14. A fák – és most itt egy esztétikai ok is – gyönyörűek! Csinosítják környezetünket. A fák minden évszakban mesések. Tavasszal a rügyező, virágzó fák látványa és illata, nyáron az üde zöld lombok, ősszel a sárga, narancssárga, piros, bordó, lila, barna színek kavalkádja, nemcsak a fákon, de az alattuk terülő avarszőnyeg is pompás látványt nyújt... és ki ne csodálná meg a hófödte vagy zúzmarás téli ágakat?

15. A fák SZENTEK. Már az ősi világokban is jelentős szereppel bírtak. Több mai kultúrában is különleges szerepük, fontos jelentőségük van. Például: az Élet fája.

16. Közelebb hozza egymáshoz az embereket. Egy-egy faültetés alkalmával különböző korosztályokat, más-más hátterű embereket „hoznak össze” a fák.

Fákra nagy szükségünk van! Míg értékük anyagiakban is kifejezhető, ökológiai értékük felbecsülhetetlen! A fák a világ legártatlanabb és leghasznosabb élőlényei. Ültessünk sok-sok fát! Magunkért, másokért, az egész világért.

Nyíregyházán jelenleg is zajlik egy nagyszabású, polgármesteri fásítási akció, melyről több cikkben is beszámoltunk már: 

Faültetés – 30 ezüst hársfát és oszlopos juharfát ültetnek a Tünde utcára

Faültetés – Idén ősszel már több mint 250 fát ültettek el városszerte

Folytatódik a faültetés Sóstón – Több mint száz fát ültettek az elmúlt napokban

Faültetés Sóstón – Mintegy 500 darab fával bővül a városrész zöldfelülete

70 darab facsemetét ültettek el a Tüzér utcán – Folytatódik a nagyszabású fásítási program

A Vállalkozók Nyíregyházáért Egyesület felajánlásával folytatódik a fásítási program