70 darab facsemetét ültettek el a Tüzér utcán – Folytatódik a nagyszabású fásítási program
Fotó: Trifonov Éva

A Tüzér utcán a Kállói úti körforgalomig 70 darab facsemetét ültettek el csütörtök délután. A fáknak és cserjéknek nemcsak esztétikai szerepük van, a város levegőjét is tisztítják. Az elmúlt években már több mint tízezer cserjét és fát ültettek el a megyeszékhelyen.

 

Idén ősszel is folytatódik Nyíregyháza nagyszabású fásítási programja, ezt korábban dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere kezdeményezte. Idén ősszel körülbelül 250 fát ültettek el városszerte, ott, ahol a közműhelyzet ezt lehetővé teszi. Az elmúlt években ez a szám már a tízezret is meghaladja. A fák és a cserjék ültetése a városüzemeltetési társaságon és a különböző vállalkozói adományokon vagy a lakossági felhívásokon keresztül történik, ilyen például az „Ültess egy fát a holnapért” akció is.

70 darab új fa

Ezentúl a Tüzér utcán a Kállói úti körforgalomig az úttest mindkét oldalát fák díszítik, összesen 70 darab keskenylevelű kőris került a végleges helyére. A fásítási akció jövő tavasszal is folytatódik, sőt, még a következő hetekben is ültetnek fákat a város különböző pontjain, 18 helyszínen a program keretében. Az elültetett fák a város levegőjét tisztítják, a környezetet pedig szépítik.

Környezettudatosság

„A NYÍRVV-n, az óvodákon és az iskolákon keresztül is folyik a gyerekek környezettudatos nevelése. Egyre több zöld rendszámú autót lehet a városban is látni, az autóipar is próbál tenni, hogy minél kevesebb legyen a károsanyag-kibocsátás. A faültetés pedig azért is fontos, mert egy nagy, kifejlett fa egy évben akár egy tonna port is meg tud kötni és rengeteg párát tud a levegőbe juttatni, ami hűti a környezetet és a városnak a levegőjét próbálja szabályozni. Nyíregyháza alföldi városként egy elég rossz környezetben fekszik éghajlati szempontból, mert ha nem fúj a szél, akkor a nagy forgalom miatt növekszik a szállópor-koncentráció. Mi ezt próbáljuk karbantartani, csökkenteni, amellett, hogy védjük a környezetünket, szépséget is adunk a különböző utcáknak” – mondta dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere a csütörtöki faültetésen.