Folytatódik a faültetés Sóstón – Több mint száz fát ültettek az elmúlt napokban
Fotó: Trifonov Éva

Folyamatos a faültetés Sóstón. Az elmúlt napokban már több mint száz fát ültettek el a Sóstógyógyfürdőért Alapítvány programjának keretein belül. Ezzel párhuzamosan a hét első felében a NYÍRVV Nonprofit Kft. munkatársai pótolták a tavaly ültetett Megyei Jogú Városok Szövetsége liget hiányzó fáit.

 

Néhány vállalkozó számára mutatta meg Podlovics Roland, a Sóstógyógyfürdőért Alapítvány kuratóriumi elnöke a faültetési program jelenlegi állapotát. Ők mind támogatták a városrész zöldítését, az ősszel indult kétéves programban mintegy 4-500 fát szeretnének elültetni a sóstói közterületeken.

„Azt mondják, aki fát ültet, bízik a jövőben. Örömünkre szolgál, hogy részesei lehetünk egy olyan civil kezdeményezésnek, amely kapcsolódóan a városi beruházásokhoz, Sóstó örökségét tovább viszi a következő generációra annak érdekében, hogy gyermekeink is hasonló szép fák árnyékában tölthessék a szabadidejüket, ahogy mi is megtesszük a múltban ültetett fák árnyéka alatt” – mondta dr. Bagaméry-Szalay Róbert ügyvéd, az egyik támogató.

190 új fa 2020-ban

A faültetési programot a Sóstógyógyfürdőért Alapítvány kezdeményezte, számos támogatót találtak, így a 2020-as tervekre közel kilencmillió forintot sikerült összegyűjteniük.

„A tavak keleti partján sikerült már elültetnünk 83 fát, a központi parkban 33 fát ültettünk. A héten kezdjük a Berenát utcánál az oszlopos gyertyánokat, körülbelül 30 darabot, aztán a templom előtt, a Kemecsei úton fogunk még fákat elültetni, illetve a Pangea elé is ültettünk egy párat. Most felmértük azokat a parkolóhelyeket, ahol beruházások során elültetett fákat a vandalizmus okán kitörték, ez tizenegy néhány fa, még nem tudjuk pontosan. Még ezeket is szeretnénk elültetni, az volt a cél, hogy 190 fát elültessünk még 2020-ban” – tette hozzá dr. Podlovics Roland, a Sóstógyógyfürdőért Alapítvány kuratóriumi elnöke.

178-180 fának már fixen megvan a helye, valószínű jövő héten a maradék 10-12 fának is kijelölik a helyét a parkolóknál.

Az önkormányzat ápolja majd a fákat

Az önkormányzat az elmúlt években arra törekedett, hogy városszerte minél több fát és cserjét ültessen.

„Ez azt jelenti, hogy az elmúlt esztendőben több ezer fát és cserjét tudtunk elültetni, ezt a munkát a jövőben is kívánjuk folytatni. Amikor civilek vagy vállalkozások kezdeményezik azt, hogy fákat ültetnek, akkor az önkormányzat örömmel áll melléjük és segíti akár anyagilag ezt a munkát, így nyilván örömmel vesszük át a fák ápolását és gondozzuk őket” – emelte ki Jászai Menyhért alpolgármester.

A sóstói faültetéssel párhuzamosan a hét első felében a NYÍRVV Nonprofit Kft. munkatársai pótolták a tó előtti részen a tavaly ültetett Megyei Jogú Városok Szövetsége liget hiányzó fáit.