Temetői korlátozások – Háromhetes várakozás

 Kismértékben nőtt a temetkezések száma a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Temetkezési Kft. területén. A korábbinál valamivel hosszabb, háromhetes várakozási idővel kell számolni.

Az egy hete megjelent kormányrendelet intézkedik arról, hogy november 11-től a szertartásvezetővel és az egyházi szolgálatot tevő kísérővel együtt, összesen 50 ember vehet részt a temetési szertartásokon. A megyei temetkezési kft. által üzemeltetett temetők zárt ravatalozóiba kizárólag az elhunyt közeli hozzátartozói mehetnek be. A többi gyászoló – a létszámkorlátot betartva – a ravatalozó épülete előtt róhatja le kegyeletét. A maszkviselés és a távolságtartás szabályait itt is be kell tartani. Ajánlott kerülni a közvetlen személyes kontaktussal járó részvétnyilvánítást. Az ügyfélfogadói helyiségekben egyszerre csak két hozzátartozó intézheti a szertartással kapcsolatos dolgokat.

„Jogkövető állampolgárokként betartják jelenleg ezeket az intézkedéseket. Temetéseknél mi is megteszünk mindent. A padokat, az ülőhelyeknek a számát korlátoztuk. Igyekeztünk, hogy csak 50 fő vagy annál kevesebb férhessen be a ravatalozó épületébe. Eddig úgy néz ki, hogy toleránsak a gyászolók. Vannak olyan családok, akik négyen-öten jönnének ügyet intézni. Ekkor a kollégáink felszólítják őket, hogy csak két hozzátartozó tartózkodhat ügyintézésnél. De ez egyre ritkább. Igyekeznek betartani a szabályokat. Általános időszakban is megterhelő ez a temetkezési szolgáltatás. A sírásókat, a temetésrendezőket jelentős mértékben igénybe veszi. Mind lelkileg, mind fizikailag. Kismértékű esetszám-növekedés figyelhető meg az elmúlt időszakban, most körülbelül három hétre, tehát december elejére adunk időpontot temetkezési szolgáltatási tevékenységünkre” – fogalmazott Pénzes Tibor, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Temetkezési Kft. ügyvezetője.

A szokottnál is nehezebb helyzetben vannak a társaság dolgozói, közülük többen is betegséggel küzdenek.

„Úgy néz ki, hogy mind a három kollegánk COVID-19-cel fertőződött. Helyettesítéssel vagy átirányítással megoldottuk, hogy zökkenőmentes legyen a szolgáltatás. Társaságunk mindent megtesz a fertőtlenítés és a védőeszközök biztosításában. Én már közel két hete vagyok lent, az ügyfélszolgálaton. Eddig semmiféle tünetem nincs, igaz, betartom a védelmi szabályokat” – folytatta az igazgató.

„Az utóbbi időben kismértékben nőtt a temetések száma. Az előző év hasonló időszakához képest viszont 1,2%-kal kevesebb az urnás temetés. A megyeszékhelyen továbbra is ez a jellemző, míg vidéken inkább a koporsós búcsúztatás. Mindez a vallási hovatartozástól, az életkortól és a végrendelettől függ” – tájékoztatott Pénzes Tibor.