A Vállalkozók Nyíregyházáért Egyesület felajánlásával folytatódik a fásítási program
Fotó: Szarka Lajos

Újabb 120 előnevelt facsemetével lesz gazdagabb a város faállománya. A Vállalkozók Nyíregyházáért Egyesület felajánlásának első tíz darabját szerdán ültették el a Korányi F. u. – Ferenc körút kereszteződésénél, a Gólya ABC mellett. A polgármesteri fásítási program részeként az elmúlt öt évben nagyszabású zöldfelület-fejlesztés valósult meg.

Hatalmas természeti érték

Hatalmas értéke Nyíregyházának, hogy eleve jelentős zöldterülettel rendelkezik, városunkban 52 ha parkerdő van és közel 2 millió (1 963 470) négyzetméter a parkok összessége. Ezt a hatalmas zöldfelületet nemcsak gondozzuk és ápoljuk, de tovább is növeljük azt – emelte ki a közös faültetésen dr. Kovács Ferenc polgármester, aki emlékeztetett: a zöldgondolat Nyíregyházán egyáltalán nem új, már hivatalba lépése után nem sokkal, 2011-ben volt faültetés a Szarvas utcán.

Megújuló zöldfelületek

Az elmúlt években a belváros két ikonikus parkja, a Benczúr és Bessenyei tér mellett megtörtént a Bujtosi Városliget és a Pazonyi tér rekonstrukciója, akárcsak a Sóstói-tó környezete és a sziget megújítása, mindezt modernebb és szebb utcabútorokkal, pihenőhelyek kialakításával. A belvárosi „kiserdők” területén is új pihenő- és játszópark épült – hamarosan egy családokat is megszólító program keretében jöhet az átadása. A volt Tiszavasvári úti laktanya területén egy barnamezős beruházás keretében épített a város pihenésre, kikapcsolódásra alkalmas közösségi teret játszótérrel, főzőhelyekkel, rengeteg új fával, cserjével, 72 négyzetméter füvesítéssel.

Megmentették, most bővítik

– Nekem ez a mostani helyszín azért emlékezetes, mert amikor kezdtem az első politikai kampányt, az első helyszínem ez volt, mert ki akarták vágni ezeket a fákat, amit akkor sikerült megakadályozni. Azóta már ültettünk, parkosítottunk, s most tíz hársfát tudunk ültetni. A városnak ezen a részén, forgalmas, négysávos út mentén kiemelten fontos, hogy legyen egy ilyen park, szemben a Pazonyi teret már szépen megújítottuk – nyilatkozta dr. Kovács Ferenc.

Sokan csatlakoztak hozzá

A polgármester hozzátette, odaillő fákat és fasorokat ültetnek minden esetben, ami az adott területen a közműhálózat és a forgalom szempontjából is hosszú távon a legjobb. Szerinte a zöldkörnyezet fenntartása, gondozása alapvetően az önkormányzat feladata, de a bővítése egész Nyíregyházáé. Nagyon sokan csatlakoztak cégek, intézmények és magánszemélyek is, például a városüzemeltető cég, a NYÍRVV által közzétett felhívásokra. Csak tavaly közel ezer fát ültettek a város több pontján önkormányzati forrásból és különböző felajánlásokból.

Korábban is segítettek

A nemrégiben városi nívódíjjal kitüntetett Vállalkozók Nyíregyházáért Egyesület először a Szegfű utcán ültetett fát a polgármesterrel közösen, majd egy buszos, a város aktuális fejlesztését bemutató túra keretében dr. Kovács Ferenc vetette fel, mi lenne, ha folytatódna a hagyomány.

Ősszel folytatják, majdnem két és fél millióból

– Nagy sikere volt ennek a felkérésnek, többen azonnal jelezték, hogy részt vennének az akcióban. De miután szervezetten kezdtük a fásítás hátterét összegyűjteni, több mint tízen jelentkeztek. Ennek hatására pillanatnyilag 2,4 millió forint gyűlt össze – mondta Lakatos Tibor, a Vállalkozók Nyíregyházáért Egyesület elnöke, aki egyben arra is számít, hogy ha látják a többiek a kezdeményezést, még többen fognak csatlakozni és adományoznak a fásításra. A közös faültetés – melynek folyamatát a koronavírus-világjárvány csak átmenetileg akasztotta meg – a tervek szerint ősz elején folytatódik, újabb száz fával.

Kapcsolódó galéria

Faültetés a Pazonyi téren