Faültetés Sóstón – Mintegy 500 darab fával bővül a városrész zöldfelülete
Fotó: Szarka Lajos

Kétéves faültetési program indult a sóstói közterületeken. A tervek szerint ennyi idő alatt mintegy 400-500 darab fát ültetnek el a városrész különböző pontjain. A Sóstógyógyfürdőért Alapítvány kezdeményezését több nyíregyházi gazdasági szereplő támogatja, ennek köszönhető, hogy még 2020-ban 190 fát fognak elültetni mintegy kilencmillió forint értékben. A fák ápolását és gondozását a Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata veszi át jövő év tavaszán.

Szerda délután dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere, Ágoston Ildikó önkormányzati képviselő és dr. Podlovics Roland, a Sóstógyógyfürdőért Alapítvány kuratóriumi elnöke közösen is elültettek egy fát a parkerdőben. A Csónak és a Szódaház utca közötti terület is része a kétéves fásítási programnak Sóstón. Az alapítvány ötlete alapján indult most a nagyszabású kezdeményezés. 2011-ben, amikor a Sóstót szerető magánszemélyek megalapították az egyesületet, szintén faültetéssel kezdték meg munkájukat.

Aktív évek

Az alapítvány második évében jött az ötlet, hogy a Csónak utca meghosszabbításaként egy sétányt és egy hidat építenének. Ez egy nagy vállalás volt, a tervek elkészítése és az engedélyek megszerzése után végül 2016-ban sikerült megvalósítani a kitűzött célt. Közben különböző programokat is szerveztek a városrészen, télen például a csúszó alkalmatlanság vetélkedőt. Idén nyáron döntöttek úgy, hogy a zöldfelületeket szeretnék felfrissíteni, illetve bővíteni.

Folyamatos a fásítás

„Egyrészt öregszik is a faállomány, vannak, amikor maguktól is kidőlnek a fák, vannak, amikor fejlesztések miatt kell kivágni – bár a beruházások során ezeket mindig visszapótolják –, de fából soha nem elég alapon úgy gondoltuk, hogy akkor merünk egy nagyot álmodni. Egyeztettünk főkertész úrral, hogy melyek azok a felületek, ahol lehetne színesíteni a növényzetet itt, Sóstón. Mi kifejezetten magas, nemes parkfákban gondolkodtunk. Térkép fölött mintegy 488 fának a helyét jelölte ki főkertész úr, ezt mi mindet bejártuk, de nyilván ez egy akkor szám, ami meghaladja a képességeinket így első évben” – mesélte dr. Podlovics Roland, a Sóstógyógyfürdőért Alapítvány kuratóriumi elnöke.

190 fa az első évben

Az alapítvány megkereste azokat a támogatókat, akik korábban már támogatták többek között a hídépítést is, mintegy ötven gazdasági szereplőt. Nekik köszönhető, hogy a faültetési program 2020. évi költségvetése majdnem eléri a bruttó kilencmillió forintot, ez az összeg teljes egészében a felajánlásokból tevődik össze. Ebből az összegből idén 190 darab fát tudnak elültetni Sóstón, a parkban, a tó mellett, az Igrice csatorna közötti részen, a futópályák mellett, a központi parkban, a Krúdy Vigadó környékén, a Tófürdő környékén, a Berenát utcán és a református templom előtti részen is.

Több fajta fát is ültetnek

A 2020-2022-es fásítási programban ültetnek például tatárjuharokat, nagylevelű hársakat, oszlopos tölgyeket és gyertyánokat, vörös fenyőket és égereket, valamint három darab vörös tölgyet, ami pár évtizeden belül gyönyörű szép környezetet biztosít majd a Sóstóra látogatók számára. A tervek szerint november 15-ig elültetik mind a 190 darab fát, jelenleg ennyire áll rendelkezésre forrás.

Önkormányzati vállalás

Az új fák gazdája jövő májusig még az alapítvány lesz, az azutáni években a fák ápolását és gondozását Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata vállalja. Valamennyi fa ültetése jelenleg szakkivitelező által és szakszerűen történik, az ültetést követő évben alakító metszésről és tavaszi lemosó permetezésről is gondoskodik még az alapítvány. A következő évben pedig ismét várják a támogatókat, hogy együtt elérjék a 2022-re kitűzött célt.

Zöld Város Projekt

Nyíregyházán évek óta zajlik egy nagyszabású fásítási program, ez az elmúlt években a Zöld Város Projekt keretében valósulhatott meg. Ennek részeként felújították a Bujtosi Városligetet, a Pazonyi teret, a belvárosi Benczúr és Bessenyei terek korszerűsítése a hetekben fejeződik be, elkészült a „kiserdő”-ben egy játszótér, ezek előtt pedig a Kállói út melletti terület rekultivációja – emlékezett vissza dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere a szerda délutáni faültetésen. Ezek több száz millió forintos programok voltak.

Polgármesteri program

Többéves, előnevelt fákat ültetnek a város számos pontján, hogy egyrészt szépítsék Nyíregyházát, másrészt, hogy tisztábbá tegyék a levegőt is.

„Reméltem, de azért engem is meglepett, hogy mennyien csatlakoznak, cégek, intézmények, magánszemélyek is a kezdeményezésekhez. A Vállalkozók Nyíregyházáért Egyesület 120 darab fát ültetett ebben az évben, a Sóstógyógyfürdőért Alapítvány 190 darabot vállalt az idén, de ez ugye folytatódik a következő években is. Szükség is van erre, úgy gondolom, hogy ez egy olyan összefogás, amit észre kell venni mindenkinek és aki tud, csatlakozzon hozzá” – tette hozzá dr. Kovács Ferenc.

Kapcsolódó galéria

Faültetési program Sóstón