Tehetségkonferencia

2011-től minden évben tehetségnapon ismerkedhetnek meg a szakma újdonságaival az ezen a területen dolgozó szakemberek. A programot a Nemzeti Tehetségprogram is támogatja, hiszen a szakemberek célja, hogy minden gyermeket fejlesszenek, amennyire lehet és mindenkiből kihozzák a maximumot. A konferencia előtti sajtótájékoztatón elhangzott, nem feltétlenül igaz az, hogy a hátrányosnak tartott országrészekben kevés a tehetséges gyermek. Kelet-Magyarországon például sokkal több tehetséggondozó program létezik, mint az ország nyugati tájain. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében két iskola is csatlakozott az Arany János Tehetséggondozó Programhoz: a kisvárdai Bessenyei Gimnázium és a nyíregyházi Zrínyi Ilona Gimnázium. A Nemzeti Tehetségprogram 2008-as elfogadását követően 2009-től az uniós források is újabb lehetőségeket kínálnak a tehetségeknek és az őket segítőknek. A konferencia a terület újdonságairól számol be a szakembereknek.

 

A szakma újdonságai

 

Dr. Szilágyiné Pálkövi Mária, a Konszonancia Zenei Tehetségsegítő Tanács elnöke azt mondta, óriási jelentősége van ezeknek a konferenciáknak, hiszen ezeken hírt adnak a legjobb formációkról, a legkorszerűbb, a legújabb lehetőségekről, amelyek mindenki számára nagyon fontosak. Az elnök hozzátette, lényegesek, hogy a gyerekek, a szülők és a pedagógusok tisztában legyenek a lehetőségekkel, információkkal.

 

Előadások elismert szakemberektől

 

A konferencia két napja alatt előadást tart többek között dr. Balogh László, a Magyar Tehetséggondozó Társaság elnöke az egyéni tehetségfejlesztő programok alapjairól, Bajor Péter, a MATEHETSZ elnöke a Tehetségek Magyarországa című projekt elemeiről, és dr. habil Dávid Imre, a Debreceni Egyetem Pedagógiai Pszichológiai Tanszékének vezetője. A tehetséges fiatalok és segítőik részére a napokban jelent meg az EMMI honlapján az a pályázati felhívás, amely a következő időszak lehetőségeit tartalmazza. Mindezek mellett uniós programok is várják a tehetséges fiatalokat.

M. E.