Tapintható világ – Válts nézőpontot! címmel nyílt kiállítás a Jósa András Múzeumban

Ez a kiállítás nagyon más, mint a többi. Ezt a kiállítást olyanok is felkeresik majd, akik talán még sosem jártak múzeumban. Ez a kiállítás több, mint egy szokványos művészeti tárlat. Ennek a kiállításnak sokkal kézzel foghatóbb a programja, mint bármely másiknak.

Így vélekedik a közgyűjtemény igazgatója, Dr. Rémiás Tibor is:

Ez nem egy szokványos kiállítás, mert mindig azt mondjuk, hogy mindent a szemnek, semmit a kéznek. Ez pedig pont a fordítottja. Mi ezt a közönséget is szeretnénk bevonzani a Jósa András Múzeum falai közé, és úgy veszem észre, hogy nagy az érdekélődés.

Budapesti és polgári középiskolások, látó és nem látó képzőművészek, helyiek és fővárosiak küldték el képeiket, szobraikat, plasztikáikat a Tapintható kiállításba. Több partnere van a témában a Jósa András Múzeumnak. A Vakok és Gyengénlátók megyei Egyesületén túl a Rotary Klub, illetve a Kézenfogva Alapítvány is részese ennek az érzékenyítő, inkluzív programnak. Matyi Ágota és wesselényis diákjai készítették a kiállítótermi látványt. Igazodtak a koncepcióhoz, a sötét világűrbe állították be a Földet. Háttérben a korábban már bemutatott Halványkék pötty című LEGO képpel, mely 6 milliárd kilométer távolságban láttatja a Földet egy űrszondáról. A látvány nyomán egy neves csillagász 1996 májusában megtartott beszédének egy részlete olvasható braille írással a képen.

Nem láttam még a többit, ezért ez a kedvencem.

– fogalmazott Nemes-Nagy Tünde, a Vakok és Gyengénlátók Megyei Egyesületének elnöke.

17 ezer LEGO kockából összerakott táblakép ez egy fekete objektumot, magát az űrt jelképezi, és ezen a halványkék pötty maga a Föld és fölötte pedig Carl Sagan csillagásznak egy idézete van braille írással kirakva 1x1-es LEGO kockából. Ez egy közös projekt a Tekerd és a Vakok Egyesülete között.

Nézzenek ismét arra a pontra. Az itt van. Az otthonunk. Azok mi vagyunk. Ott van mindenki, akit szeretnek...  itt az egyik kapcsolati pont a Válts nézőpontot! alcímet viselő kiállításhoz.

Az érzékenyítő program újabb eleme a kisgyerekkorában siketté és vakká lett neves író, aktivista, művészetpártoló, a több nyelven beszélő előadó, Helen Keller példája.

Az élet vagy merész kaland, vagy semmi sem.

– vélekedett a munkásságával megidézett harcos nő, aki nem engedte, hogy bezáruljon előtte a világ. Babolcsi Andrea, a kiállítás kurátora így méltatta őt:

Nem süllyedt bele abba a világba, abba a csendes sötét világba. Kitört, váltott egy nézőpontot, és van egy fantasztikus mondása, amit mindig idézek: Ha száműznek Rómából, élj Rómán kívül! Tehát nem szabad feladni és meg kell találni azt a pontot, ahol kiteljesedhet az ember.

A március 31-ig látható értékes kiállításba kísérőt biztosít és érzékenyítő programot szervez a Jósa András Múzeum.

Emellett kreatív alkotói pályázatot is hirdet, melynek részleteit itt olvashatják.


Matyasovszki Edit