Szemvédelem télen is!

Az emberek hajlamosak azt gondolni, hogy csak nyáron, szikrázó napsütésben van szükségük napszemüvegre. Pedig a szemünket télen is védeni kell. Hóesésben, a leesett csapadék miatt a felülről érkező fény duplán verődik vissza, így az UV-sugárzás is kétszeresen hat a szemre. De nem csupán a káros sugaraktól, hanem a széltől is meg kell óvni az emberi szemet. A szakember azt tanácsolja, télen is megfelelő UV-védelemmel rendelkező napszemüveget kell hordani, sportoláshoz pedig kontrasztfokozóval ellátott védőszemüveget érdemes viselni. Ezzel megelőzhető a szemkáprázás és az, hogy a könny meginduljon a szemünkből.

 

Hóvakság és kötőhártya-gyulladás

 

Szűcs Péter látszerészmester azt mondta, elsősorban a fényérzékeny embereknél alakul ki szemkáprázás. Extrém esetben, az erős napsütés hatására előfordulhat kötőhártya-gyulladás is. A hóvakság főleg a hegyekben okoz problémát, ha valaki nem megfelelően védi a szemét. A látszerészmester hozzátette, a hideg időre általában az idősebb korosztály érzékeny, és tünetként jelentkezik náluk, ha kimennek a levegőre, hogy folyik a könny a szemükből.

 

Veszélyt jelenthet a félhomály is!

 

A látszerészmester szerint fokozottan érdemes figyelni azoknak, akik gépjárművet vezetnek. Közlekedésbiztonsági szempontból ajánlottak a polarizált lencsék, amelyek kontrasztfokozó hatásuk mellett kiszűrik a vízszintes síkból érkező zavaró visszatükröződéseket, amelyeket például a szélvédő, vagy egy vizes aszfalt okoz. Így egy polárszűrős lencsével sokkal tisztábban láthatnak a sofőrök. Fontos, hogy télen nem csupán szikrázó napsütés, hanem a félhomály is megnehezítheti a minőségi látást. A szakember szerint a szemet akkor is érdemes védeni, amelyre speciálisan kialakított, színszűrő réteggel ellátott lencsék állnak a látásukért télen, autóvezetés közben tenni kívánók rendelkezésére.

 

Fontos a jó védőszemüveg sportoláskor is

 

Ha valaki síelni megy, napszemüveg nélkül szinte ki se tud lépni a természetbe. Sportoláskor a zárt síszemüveg védheti meg a szemet, így a szél sem tudja kikezdeni azokat. Ebben az esetben azonban figyelni kell arra, hogy mozgáskor jobban párolog az emberi bőr, ami párásíthatja a lencsét. Erre megfelelő páramentes bevonattal ellátott lencsét ajánlanak a szakemberek.

M. E.