Szemlélet- és léptékváltás egy társadalmi réteg életében (1988–2018)

Az élőlények – azon belül is – elsődlegesen a főemlősök, illetve az emberiség, mint a fejlődés legkiemelkedőbb csúcsa, nemcsak csodálatos, hanem szinte a megfejthetetlenségig bonyolult összetétel. Már elsődlegesen a születéskor, még az egypetéjű ikrek esetében is, eltérések mutatkoznak. Egyes esetekben ezek az eltérések egész életre kihatnak, vagy kihathatnak. Ezek születéskori olyan elváltozások, mely a képzés, a munka világát is érintik. Az élet későbbi szakaszaiban az elváltozások veszélye számos külső és belső hatás, közreműködés következtében jelentősen növekszik. Ezeket az eltérő képességeket, melyek az élet során, beleértve a munka világát is, jelentős hátrányokat okoznak, jelenleg megváltozott munkaképességnek nevezzük.

– látszólag messziről indított Balogh Zoltán, a START alapító-vezérigazgatója, a Debreceni Egyetem c. docense, a Védett Szervezetek Országos Szövetségének elnöke, mikor arra kértük, hogy a megye egyik legnagyobb foglalkoztatójának jubileuma okán foglalja össze három évtized történetét röviden. Ám, mint az alábbiakból is kiderül, nem volt véletlen a 30 éves START cikkének startja...

Tömegesen, először a múlt században, a második világháborúban szerzett sérülések következményeivel együtt élők kezdték keresni a munka világán belüli helyüket.

1988-ig 7 ilyen nyilvántartott vállalkozás mintegy 3000 érintett munkavállalót foglalkoztatott.

Éveken át a legnagyobb

A lehetőség és a szükséglet, a társadalmi fejlődés, a jogalkotás, az érdekérvényesítés és az elfogadás szemlélete sok minden egyéb mellett tette lehetővé, hogy a foglalkoztatottak száma egy időszakban elérte, illetve meghaladta a 4000 munkavállalót a mai START Rehabilitációs Vállalatnál. (Ez éveken keresztül a megyei alapítású vállalkozások legnagyobb létszámát jelentette.)

Nyolcadikként a 350-ből

Az országban ma közel 350 munkaadói szervezet rendelkezik úgynevezett akkreditációval, mely szervezetten biztosít foglalkoztatási lehetőséget ezeknek az embereknek. Annak idején nyolcadikként alapították Nyíregyházán a START Vállalatot. Működésének kezdetében még „fehér holló” volt ezen embereket akár hasznos tevékenységbe, termelésbe bevonni, ma a hivatalos munkaviszonyban állók száma 60–70 000 fő körül váltakozik országosan.

Ezer szakképzett fiatal

A képzés ebben az esetben is elengedhetetlenül – talán az átlaghoz viszonyítottan még jobban – szükséges. Ezért elmozdulás volt a hátrányokkal élő tanköteles korú fiatalok szakmai képzésének megindítása a START Szakiskolában 1992-ben, ahol több mint tucatnyi szakmában, mintegy 1000 tanuló szerzett szakképzettséget.

Átalakuló termelési szerkezet

A frissen létrejött vállalkozás iránti igény számos településen megjelent. A működés kibontakozása egybeesett (ezerkilencszázkilencvenes évek...) számos iparág leépültével, a termelés- és termékszerkezet átalakulásával, a munkanélküliségből a „leszázalékolásba” történő menekülés lehetőségével. A megyénkben is, a megyén kívül is gomba módra szaporodtak azok a kis- és középüzemek, melyek alkalmasak voltak részben bizonyos – akkoriban szabadon maradt – piaci szegmensek pótlására. Például a mezőgazdasági termékek értékesítéséhez, szállításához elengedhetetlen tárolórekeszek, ládák, konténerek stb. gyártására, alapanyaguk előállítására, illetve a munka és jövedelem nélkül maradt, ténylegesen is egészségükben többé-kevésbé meggyengült, zömében szakképzetlen rétegek szinte tömeges foglalkoztatására.

„Romos” kezdetek, alakuló körülmények

Az „élet” Nyíregyházán a Körte utcán indult a Mozgáskorlátozottak Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesülete akkori épületében. Rövid idő alatt a Honvéd utcán, a ma már maradványaiban sem létező volt huszárlaktanya parancsnoki épületében, és a még akkor meglévő istállómaradványok romjaiban találtuk magunkat. Nem túl messze, a Puskin utcán (ma Nádor utca) az akkor már évek óta használaton kívüli volt iskola átalakítása már üzemszerű körülményeket mutatott.

Kilépve a megyeszékhelyről

Közben elindult a Bereg, Dél-Nyírség, Jánd, Vásáros¬namény, Mátyus, Lónya, Tiszaszalka, Fehérgyarmat, Ököritófülpös, Csenger, Tiszavasvári, Tiszalök, Nyírtelek, Érpatak, Gemzse, Rohod, Nyírbátor, majd a szomszédos megyék „belakása” is. 1989-90: megszűnik az egész országban a munkásőrség. Nyíregyházán meglévő két épületüket a szociális hálózat kapta. Egyikben a hajléktalanság kezelése, másikban a rehabilitációs foglalkoztatás bontakozhatott ki.

Szélesedő tevékenységi kör

Sorban szélesedett a tevékenység is. A műanyagipar minden ága, lágy és kemény pvc-feldolgozás, nejlonzacskók, flakonok, háztartási eszközök, útjelzőoszlopok, galvándobok, kádak, faipar, feldolgozás, könnyűipar, textil-, bőr-, cipő-, papír- és nyomdaipar, élelmiszer-termelés és -feldolgozás, vendéglátás, gyógyászati segédeszköz, ortopéd cipő, majd a megyei kórházzal közösen bizonyos mozgásszervi, reumatológiai kezelések, különféle szolgáltatások, gépjárműjavítástól a vendéglátásig, közétkeztetésig – és még sorolhatnánk.

Az első speciális szakképző az országban

A tevékenység azóta is folyamatosan bővül. A volt Soltész Mihály (ma Bujtos) utca, István u., Liliom u. által határolt területeken történő ingatlanvásárlással 1992-ben dr. Surján László, akkori népjóléti miniszter átadta az első olyan szakképző iskolát, melyben hátrányos helyzetű tanköteles korú fiatalok szakmai képzését indította el a START Vállalat az alapító egyesülettel együtt. Az átadással egyidejűleg megkezdődött egy 65 fős kollégium építése is.
Az iskolaalapító START Vállalat szinte maga készítette, építette, kivitelezte az akadálymentes létesítményt.

Tapintható lelkesedés, tenni akarás

A lelkesedés, a tenni akarás páratlan volt. A város, a megye, az ország segített. Az alapítók, a vállalat dolgozói, vezetői büszkék voltak, örültek annak, hogy munkahe-lyük volt, lehetett. A foglalkoztatás mellett a képzés, a szociális és egészségügyi háttér, lakhatás, intézményhálózat is fejlődött. Együtt nőttünk az akkor induló Egészségügyi Főiskolával (ma Debreceni Egyetem Egészségügyi Kara), akikkel azóta is töretlen a szakmai együttműködés, a nemzetközi kapcsolatrendszer és ismertség kialakulása. Szép időszak, csodálatos évek, összefogás, tenni akarás mindazokért, akik hátránnyal kell, hogy éljék életüket...

Nyíregyháza a centrum

Borsod megyének a közeli részei „maradtak ki”, mintegy 6-7 üzem működött a környező térségben. Sátoraljaújhely, Ricse, Baktakék, Abaújszántó, Kazincbarcika, Szendrőlád és az egyik legtávolabbi, legnagyobb létszámú vidéki, Békés megyei üzemünk, Gyula városa. A „centrum” azért mégis Nyíregyháza, a megyeszékhely. A „történelmi fennállása” óta mindig önálló Nyírségi Nyomda, a Repülőtér szomszédságában álló Cipőgyár (ma tényleg áll ott a termelés), a közétkeztetésben elfoglalt helyünk, na és természetesen a (fogyatékosügyi) szakma szemefénye, a Tiszavasvári úti „Esélycentrum”!

Vásárdíjak, elismerések

Nagy büszkeség, hogy immár három évtizede Szabolcs-Szatmár-Bereg megye egyik legnagyobb foglalkoztatója vagyunk, valamint többszörös vásárdíjak, kétszeres Egészségbarát és kétszeres Családbarát elismerés részese.

Piacképes termékek egészségkárosodottakkal

Sokszínű tevékenység, változatos munkalehetőség jellemzi vállalatunkat. Az országban egyedülálló módon több mint 80 százalékban egészségkárosodott személyeket foglalkoztat, akik a saját fizikai és szellemi adottságaiknak megfelelően, a kialakított elvek szerint piacképes termékeket állítanak elő. Egy amerikai egyetem hallgatói évente egyszer meglátogatják a vállalatot élmény és tanulás céljából. A START minden erejével szeretne a jövőben is helyt állni a piacon és további célja minél több munkahelyet biztosítani a csökkent munkaképességűeknek, de az egészséges munkavállalóknak is.

A cég – a vállalat – folyosóin, irodáiban megannyi fénykép, elismerés, oklevél a 30 éves múltból. Megannyi, de fogyó emlék azok fejében, akik bármilyen módon részesei lehettek ennek a speciális világnak. No és a valóság! Mára már nem csodálkozunk rá, ha egy kerekesszékes átgurul a város főterén, a mozgáskorlátozottak számára kijelölt és fenntartott parkolóban akadálymentes körülmények között száll be abba a járműbe, melyet ő maga (is) tud vezetni.

Munkába siet... Munkába bizony. Tanulmányait befejezte, szakképző- vagy középiskolában. Főiskolát, egyetemet végezhetett a látás- vagy hallássérült is! Ma csak a megyeszékhelyen közel 30 olyan akkreditált munkaadó van, ahol munkalehetőséget kapnak ezek az állampolgárok is. (Az országban 350!)

Szemlélet- és léptékváltás történt.

Egy fogyatékosbarát városban.

Egy országban.


Az elmúlt 3 évtized változásaiból, emlékeiből és fejlődéséből idézett: Balogh Zoltán, a START alapító-vezérigazgatója, a Debreceni Egyetem c. docense, a Védett Szervezetek Országos Szövetségének elnöke