Közbiztonság, térfigyelő kamerákkal: jelenleg 309 működik a városban és hamarosan újabbakat telepítenek

Bár észre sem vesszük, de sok utcasarkon lapulnak térfigyelő kamerák, amelyeknek visszatartó ereje, megelőző szerepe van. Számos olyan eset előfordult már, amikor a Közterület-felügyelet által átadott felvételek alapján sikerült azonosítani elkövetőket. Nyíregyházán jelenleg 309 köztéri térfigyelő kamera működik (182 pályázati, 115 saját forrásból került ki) és még májusban 23 újabbat telepítenek (az ipari parkba pedig 182 darabot). De az emelkedés nem volt mindig ilyen dinamikus. 2010-ig összesen 12 térfigyelő volt a két állomáson és a piacnál. Ma ott tartunk, hogy hamarosan több mint félezer pásztázza majd a környezetünket a még fokozottabb biztonságérzetért – erről beszélgettünk dr. Kovács Ferenc polgármesterrel az egymásra épülő beruházások összefüggéseit bemutató sorozat keretében.

 

A modern világban sohasem lehetünk teljesen biztonságban, hiszen a közterületeken előfordulhatnak lopások, vagy akár rongálások is. Egy jó térfigyelő kamera segítségével azonban szemmel tarthatjuk a problémásabb utcákat, játszótereket, parkokat, épületeket is.

 

Plusz biztonságérzetet ad

- Bár Nyíregyháza biztonságos város, mégis szükség van ilyen eszközökre, melyek plusz biztonságérzetet is adnak – emelte ki dr. Kovács Ferenc. – Az elmúlt években például többször megrongálták a régi villamost a Hősök terén – ezért is helyeztünk el a közelében egy térfigyelőt. De a vandálok tettek már kárt például a kertvárosi játszótéren is, sőt, kamerák segítségével illegális szemétlerakót is értek tetten. A felügyelők a kamerák felvételei alapján beazonosították az elkövetőket, és ellenük szabálysértési feljelentést tettek.

 

A 2010-es állapotokhoz képest 25-ször annyi kamera pásztázza a környékeket, vigyázva biztonságunkra

Térfigyelők városszerte

 

Jelenleg az alábbi helyeken vannak kamerák: Sóstógyógyfürdő (csak ott 57 db), belváros, Jósaváros, Örökösföld, Érkert, Huszártelep, Bessenyei–Benczúr tér (Kulturális Negyed), Bujtosi Városliget, Oros, Borbánya, Kistelekiszőlő, Butyka, Malomkert, Kertváros, Tiszavasvári út északi és déli oldala, Mák utcai kiserdő, Nyírszőlős, vasútállomás, buszállomás, Búza téri piac.

 

Kiváló a kapcsolat a rendőrséggel

– A közbiztonság legfőbb letéteményese a rendőrség, mellyel kiváló partneri kapcsolatot ápolunk. S bár az önkormányzatnak korlátozottak a lehetőségei, igyekszünk több téren ezt elősegíteni, például úgy, hogy nyertes pályázataink révén segítettünk felújítani az érkerti és huszártelepi rendőrőrsöt, de a Közterület-felügyeletünk is folyamatosan kapcsolatban áll velük.

 

Beazonosították az elkövetőket

„Nyíregyháza belvárosában fényes nappal egy fiatalokból álló csoport akarta kirabolni hasonló korú társukat. Cselekményük során annak márkás ruházatát követelték. A közterületi kameráknak köszönhetően rövid időn belül sikerült az elkövető személyeket beazonosítani és elfogni. A Mező utcán található buszmegállóban egy idős személy készpénzét vette el egy fiatal erőszakkal. Szintén a közterületi kamerafelvételek alapján az elkövető azonosítása és elfogása rövid időn belül megtörtént” – olvasható a Nyíregyházi Rendőrkapitányság 2023-as évre vonatkozó beszámolójában.

Az új beruházásoknál eleve igyekszik az önkormányzat betervezni ezeket az eszközöket, ilyen például az egyik kertvárosi szabadidőpark

Van rá lakossági igény

A közterület-felügyelők azt tapasztalják, hogy a térfigyelő kamerák a szubjektív biztonságérzetet is növelik; ezt az is bizonyítja, hogy a felügyeletnek több városrészről is jelezték igényüket az itt élők térfigyelő kamerák felszerelésére.

 

Ügyeleti központ, 0–24-es szolgálat

Valamennyi kamera a Közterület-felügyelet ügyeleti központjába van bekötve, ahol a felügyelők 24 órás szolgálat keretében figyelik a kamerák képeit 2016 óta (ekkor a létszám 16 fő volt, jelenleg 23). Amennyiben a szolgálatot teljesítő felügyelő olyan eseményt lát, ami valamilyen beavatkozást igényel: bűncselekményt, balesetet észlel, vagy szabálysértést, amely szükségessé teszi azt, hogy valaki illetékes beavatkozzon, akkor a helyszín közelében lévő közterület-felügyelőket értesíti és így ők mennek a helyszínre intézkedni, vagy a megyei rendőr-főkapitányság Tevékenységi Irányító Központjának küld értesítést. Az állandóan bővülő kameraszám miatt nő a megfigyelésre használt monitorok száma is (jelenleg 13 db 130 cm-es monitor van), emiatt egyre nagyobb helyiségre van szükség, 2016 óta a 3. helyiséget használják.

 

Idén is folytatódik a program

– Legutóbb, 2023-ban a Fokos utcai szabadidőparkba, tehát a kertvárosi barnamezős, laktanya-rehabilitációs projekt keretében helyeztünk el 18 darab kamerát – egyébként is igyekszünk minden nyertes projekt részévé tenni. 2024-ben pedig újabb 23 kamerát telepítünk saját forrásból, illetve a stadion önkormányzati területein megvalósuló futókör, műfüves pályák, kondiparkok, egyéb szabadidős pályák, eszközök és parkolók megfigyelésére további többtucatnyi kamera felhelyezése tervezett. A Nyíregyházi Déli Ipari Park nagyarányú fejlesztésénél sem feledkezünk el a közbiztonságról, ott további 182 berendezés őrzi majd a biztonságot.

 

Javult a statisztika: jelentősen csökkent a bűncselekmények száma

– A 2010. évre vonatkozó rendőrségi beszámoló szerint az adott évben a Nyíregyházi Rendőrkapitányság működési területén 10 046 bűncselekmény történt, ezzel szemben 2023-ban már csak 3349. Ami pedig a halálos balesetek számát illeti: 2010-ben 213 halálos kimenetelű baleset történt, tavaly pedig 9.

Kiemelkedő szolgálatot végeznek a nyíregyházi polgárőrök, több elismerés és a polgárok megbecsülése is bizonyítja

Büszkék lehetünk polgárőreinkre

– A polgárőrséggel is kiváló az együttműködés, amit jelez, hogy az országos találkozót is nálunk rendezték egy ízben, a repülőtéren, sőt, 2017-ben megkaptuk a Polgárőr Város kitüntetést is. Számos városrészben működik polgárőr egyesület, jelenlétükkel növelve a biztonságérzetet. Csak egy idei elismerés: az Év Polgárőr Egyesülete lett a Jósavárosi Polgárőr Egyesület! Ezúton is köszönjük minden járőröző, a rendezvényeinket biztosító polgárőr munkáját – fogalmazott dr. Kovács Ferenc polgármester.