Strandszezon: új szolgáltatásokkal folyamatosan nyitnak a fürdők – A Júlia Fürdő az önkormányzaté, a cél a megmentés és a 2010 előtti problémák orvoslása

Az Aquarius Élményfürdő, a Tó- és Parkfürdő nyitásáról kaptunk részletes tájékoztatást múlt hétfőn, az akkor még a 27 foknál is nagyobb forróságban. A május 11-i indulás mellé mobil szaunát és divatbemutatót is kínáltak a nyitó hétvégére a Tófürdőn. A héten már részlegesen nyit a Parkfürdő, két medencével, majd egészségnapon mutatkozik be a gyógyászati részleg. Az újabb ajánlatok után tájékoztatást kaptunk a Júlia Fürdő pillanatnyi helyzetéről is.

Május 11-én kinyitott a Tófürdő, és mellé mobil szaunát telepítenek, ami egész nyáron a kínálat része marad. A gőzből aztán a tóba csobbanhat a látogató a felfrissített homokos plázson, ráadásul tavalyi áron.

A Tófürdő új szolgáltatással, szaunával nyitott

 

Medencéről medencére nyitnak, korábban

– A korábbi évek gyakorlatától eltérően, ütemezetten fogjuk megnyitni a Parkfürdőt. Már a pünkösdi hosszú hétvégére, tehát május 17-18-19-én kinyitjuk a családi, illetve a gyerekmedencét. A jó idő beköszöntével egyre több vendéget fogadunk, szeretnénk minél szélesebb szolgáltatással szolgálni – tájékoztatott a Sóstó-Gyógyfürdők Zrt. vezérigazgatója.

 

Egészségnap, szűrésekkel

Matavovszky Dániel hozzátette: a következő dátum május 22. – Ekkor egészségnapot tartunk a Parkfürdőben a gyógyászati részlegünk népszerűsítése érdekében, hiszen az Aquariusban nemcsak a kikapcsolódásra, hanem a gyógyulásra is adunk lehetőséget. Egészségügyi szűréseken lehet majd részt venni, illetve az orvos és gyógytornász csapatunk személyes konzultációkat is tart majd a vendégeknek.

 

Gyereknap és medencés meccsnézés

– A következő program már a gyereknaphoz kapcsolódik. 10 éven aluliak ingyen mehetnek a fürdőbe, ahol animátorok szórakoztatják őket. Június 1-től teljes lesz a Parkfürdő kínálata, sőt június 14-től a medencéből nézhetik óriás kivetítőn a foci Eb-t, majd az olimpiát.

 

Sikeres innovációk a fürdőkben

Az Aquarius Fürdő sikeres példa arra, hogy az innováció és a megfelelő szolgáltatások révén a fürdők képesek növelni vonzerejüket és látogatottságukat, még a szezonon kívüli időszakokban is. A tavaly szeptemberben elindított kezdeményezés, mely fókuszált a szauna­prog­ramokra és egy új belépőjegy bevezetésére, jelentősen megnövelte a vendégszámot az élményfürdőben. – Bejöttek a számításaink. Tavaly szeptemberben kezdtük el erősíteni a szezonon kívüli életet az Aquariusban, elsősorban a szaunaprogramokra koncentráltunk, illetve egy új belépőjegyet is bevezettünk, amivel a vendégeink kizárólag a termálmedencéket tudják nagyon kedvező áron igénybe venni – emelte ki a vezérigazgató.

A folyamatosan nyitva tartó élményfürdő tavaly bevezetett újításai elnyerték a közönség tetszését

 

Növekvő vendégszámok

Az újításoknak köszönhetően szeptember és december között több mint 23 százalékos növekedést értek el a vendégszámban, és az idei év első negyedéve is erőteljesen indult. A január-február-március hónapokban már több mint 11 ezer vendéggel többet fogadtak, mint amennyit terveztek. A Sóstó-Gyógyfürdők Zrt. jelenleg üzemelő intézményeibe a tavalyitól valamivel több, közel 400 ezer vendéget várnak a 2024-es esztendőben. 

A Parkfürdő szakaszosan nyit, egészség- és gyereknapot szerveznek, a foci Eb- és az olimpiát medencéből is lehet nézni

 

Júlia Fürdő: továbbra is az önkormányzaté!

A vezérigazgató kérdésünkre kifejtette, sokféle téves és félinformáció terjed városunkban a Júlia Fürdővel kapcsolatban. Az intézmény továbbra is a város tulajdonában van, de Nyíregyháza méltán kedvelt fürdője több probléma miatt sem nyithat ki, zárva tartása mögött két fő ok húzódik meg.

A 2007-es, szakszerűtlen felújítás következményei

Matavovszky Dániel emlékeztetett, elsődlegesen statikai problémák nehezítik meg újranyitását, amelyek egy 2007-es szakszerűtlen vizesblokk-felújítás következményei. Habár a hibát 2012-ben javították, a korábbi műszaki hiányosságok időközben annyira elkorrodálták a födémen lévő acélszerkezetet, hogy veszélyessé vált az épület. Ennek következtében az érintett szintet le kellett zárni, mivel az nem üzemeltethető biztonságosan. Később egy városszerte zajló program részeként a fürdő energetikai felújításon esett át, amely a két meglévő műszaki probléma megoldására nem terjedt és nem is terjedhetett ki, mert a fejlesztés más céllal valósult meg.

A Júlia Fürdő a pletykákkal ellentétben az önkormányzaté és a cél a megmentése, ami a 2007-ből eredeztethető problémák megoldásával is összefügg

 

Apadó termálkút, régi problémákkal

A második probléma a fürdő termálkútjában rejlik. Az 1960-as években fúrt kút vízhozama folyamatosan csökkent, miközben az energiaárak drasztikusan emelkedtek. – 2012-ig úgy használták ezt a kutat, hogy ún. frekvenciaváltót nem építettek be. Ez azt jelenti, hogy a szivattyú folyamatosan teljes fordulaton üzemelt, így a vízadó réteget idővel tönkretette, bár a kút életkora is elegendő ahhoz, hogy kevés vizet adjon. 2012-ben volt egy rekonstrukció, újraszűrőzték a kutat, a csővezetéket felújították, és frekvenciaváltót helyeztek el. Ez enyhítette ugyan a problémákat, de nem tudta teljesen megoldani, és a mai napig sem ad elegendő vizet ahhoz, hogy üzemelni tudjon a fürdő – nyilatkozta a vezérigazgató. A megoldás a kút újrafúrása.

 

Csak százak használják

Mint részletezte, a fürdő látogatottsága is alul marad az elvárthoz képest, ami szintén nehezíti az üzemeltetés folytatását. Egy átlagos hétköznapon ugyanis 200–250, hétvégén pedig 300–350 vendég látogatta a fürdőt, ami gazdasági szempontból nem elegendő.

 

A cél a fürdő megmentése

A vezérigazgató hangsúlyozta, az önkormányzat jelenlegi célja nem az ingatlan eladása, hanem annak megmentése. A polgármester részletes tanulmányokat és jelentéseket kér, melyek egy átfogó műszaki és gazdasági elemzést tartalmaznak. A jövőben döntenek arról, hogy milyen módon lehetne a Júlia Fürdőt fenntarthatóvá tenni. Ennek érdekében összetett műszaki és gazdasági szempontokat kell mérlegelni, hogy megtalálják a legoptimálisabb megoldást a fürdő újraindítására és fenntartására. Az biztos, hogy európai uniós forrásokra van szükség ahhoz, hogy újranyithassák a Júliát.