Sminkben és magas sarkúban Stohl András

A Kultúrbrigád és az Átrium Film-Színház kiváló színészeket felvonultató csapata a napokban játszotta 150. alkalommal az elõadást, amelyik szinte levehetetlen a repertoárról. Az Alföldi Róbert rendezte zenés darabot városunkban is sokan várták már, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy hetekkel az ominózus napok elõtt alig lehet jegyet kapni rá, pedig két estén is a közönség elé kerül a nagy befogadóképességû nyári teátrumban. Miben rejlik a produkció varázsereje? Egyebek között errõl kérdeztem a transzvesztita sztárt alakító Stohl Andrást.

A NÉZŐK ZAVARBA JÖHETNEK

– Az elõadás sikerének titka, hogy nem akar túlzottan vicces lenni, hanem emberi érzéseket mutat be. Komolyan veszi a homoszexualitás kérdéskörét is, mintha a világ legtermészetesebb dolga lenne, ahogyan az is. Legfeljebb a nézõk jönnek zavarba, ha elõítéleteik voltak eddig, hiszen képesek szurkolni egy meleg párnak egy heteroszexuálissal szemben. Zene, tánc, szöveg egyaránt található a darabban. Szerencsés helyzetben vagyok, mert remek énekszámaim vannak benne, s jó szövegeim. Erre szokták mondani: ez tejföl a színész számára, mert fürdik, lubickol szinte benne. Jól felépített az elõadás, mert amikor a szöveges rész már nem tud felfelé haladni, akkor jön egy dal.

FÉRFIBÓL NÕ

Amint a Jászai Mari-díjas mûvész lapunknak elmondta, az általa alakított Albinnak hatalmas szíve van, szeretetre méltó ember, nagyon pozitívan áll az élethez. Iszonyúan szereti a fiát, aki valójában a párjának a fia. Az általa megformált szereplõ transzvesztita, nem is fordul meg benne a gondolat, hogy õ homoszexuális.

RUHA, PARÓKA, SMINK

Stohl András alakításában nem a hagyományos kliséken halad, hanem olyan embert testesít meg, aki elhiszi magáról, hogy õ nõ. Ezt szolgálja a ruhája, a parókája, a sminkje is. A népszerû színész számára nagyon jó érzés a darabban nõnek lenni, roppant izgalmas feladat, s amióta ezt a szerepet játssza, azóta még jobban tiszteli a nõket. Egyfelõl a magas sarkú cipõért, amit a férfiak és persze maguk miatt is hordanak, s amiben kész mûvészet járni, másfelõl pedig az érzékenységük miatt. Egy férfi sohasem lehet ilyen, mert azt nem tartják férfiasnak, ezért pajzs mögé bújnak, csak a mögött lehetnek érzékenyek, mert gyengeségük így kifelé nem látszik. Saját bõrén tapasztalta, a szépítkezés nagyon idõigényes elfoglaltság: minden elõadás elõtt másfél órát igényel a nõ sminkjének az elkészítése.

MŰSORT VEZET, FILMBEN SZEREPEL

– Nincsenek igazán itteni ismerõseim, Debrecenben és Hajdúszoboszló környékén van sok vadászbarátom, akikkel el szoktam vetõdni Nyíregyházára is – válaszolta kérdésemre. – A nyaram végig munkával telik. A Class FM Rádióban vezetek mûsort, utána pedig forgatom a Válótársak címû sorozat folytatását. Ami a következõ színházi évadomat illeti, augusztusban kezdjük próbálni a Hegedûs a háztetõn-t, utána pedig hozzálátunk egy olyan nagyszabású mesét színre vinni, mint a Játékkészítõ, ezt követõen pedig a Centrál Színházban lesz egy Molnár-bemutatóm, a többit meglátjuk.

CSALÁDI SORSOKRÓL IS

Mi, nyíregyházi nézõk pedig betekinthetünk hamarosan Az Õrült Nõk Ketrecébe, s megtudjuk, mit tesz egy homoszexuális pár fiuk boldogsága érdekében, ha kénytelen egy kis idõre heterónak látszani, s közben leckét kapunk családi sorsokból, szeretetbõl, elfogadásból.

(Szerzõ: Sz. Kántor Éva)

(Fotó: Stohl András és Hevér Gábor Az Őrült Nők Ketrece című darabban (Fotó: Dudás Ernő)