Sírrekonstrukció a Hősök Temetőjében

14 nemzet 2800 hősi halottja alussza örök álmát Nyíregyházán, a Hősök Temetőjében. A sírkert méltó módon állít emléket az első világháborúban, Nyíregyházán és környékén elesett katonáknak. A temető alapításáról 1916. augusztus 10-én döntöttek a megye és a város akkori vezetői, hiszen a katonaság igénye az volt, hogy az összes hősi halálát halt katonát egy területen helyezzék végső nyugalomra, elkülönítve a polgári áldozatoktól. Így a kórházi barakk mellett létrehozták a Hősök Temetőjét, amelyből csupán még egy létezik az országban.

 

Felújítás

 

A sírkertet Nyíregyháza Önkormányzata 2014-ben 20,5 millió forintból részben már felújította, ennek folytatását tervezi egy pályázat segítségével a temető üzemeltetője.

Róka Zsolt, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Temetkezési Vállalat ügyvezetője elmondta, idén ősszel a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum egy pályázatot írt ki egy 2 milliárd forintos keretösszeggel. Ennek célja a nemzeti, illetve az európai identitás erősítése, mégpedig az első világháborús hősök ápolásához kötve. Róka Zsolt hozzátette, ez azt jelenti, hogy a Magyarországon található hősök emlékhelyeit és emlékműveit szeretnék felújítani, ezzel is megőrizve az utókornak.

A tervek szerint közel 64 millió forintból újulna meg a Hősök Temetője. Ennek keretein belül a fejköves, a párnás és a sisakos síremlékeket újítanák fel, hiszen ezek egy része az elmúlt 100 esztendő alatt eltört, megsüllyedt, illetve a rajtuk található nevek is megkoptak, sok helyen olvashatatlanná is váltak. Mindezek mellett a temető területén található emlékművek is megújulnának és a sírkerti sétány is új burkolatot kapna. Amennyiben a Közgyűlés által jóváhagyott és beadott pályázat sikeres, elkezdődnek a munkálatok.

 

Könyv a temetőről

 

Az itt eltemetett katonákra nem csak az emlékhelyen lehet gondolni, hiszen Ilyés Gábor helytörténésznek köszönhetően könyv is készült a Hősök Temetőjéről, amely a történeti bemutatót követően név szerint felsorolja azokat, akiket bár idegen földben, ám méltó körülmények között helyeztek örök nyugalomra.

ME.