Saul sajtófőnök Nyíregyházáról, csipetnyi Oscarral

Akár a Nyíregyházán lakó nővérénél is nézhette volna a számunkra oly fontos díjkiosztót a sajtófőnök, aki szerint ugyan benne volt a levegőben a végső győzelem, de már a Cannes-i Filmfesztivál nagydíja is óriási siker volt.

Pillanatkép a forgatásról (Fotó: Hermann Ildi)

– Láttunk már nagy esélyeseket kiesni, így nagyon izgultunk, s tartottuk a kapcsolatot a kint tartózkodó stábtagokkal. Megrázó öröm volt átélni, mikor kimondták a film címét! Az Akadémia is értékelte a Saul fia formai és tartalmi újításait, ez vezetett a végső sikerig a szinte hihetetlen diadalmenet után.

 

Meghatározó tanáregyéniségek

 

De vajon hogy kerül képbe Nyíregyháza? Mint Kubik Elvira mesélte, Bujon nőtt fel, s tízéves korától Nyíregyháza lett az otthona, ahová a családja költözött, mint kiderült, a nővére kedves tanárával együtt. Géczi Ferencné ugyanis korábban Bujon tanított, de az 1. számú Gyakorló Általános Iskolában már az ő osztályfőnöke lett.

[REKLAM]

– Nagyon sokat köszönhetek Éva néninek, a tudás mellett emberileg is, a mai napig roppant hálás vagyok neki. Alázat, kitartás, szorgalom és becsület – ma is vezérlő értékeim. Óriási meglepetésemre épp nemrégiben tisztelt meg vele, hogy felhívott telefonon, nagyon jólesett az odafigyelése.

 

Sajtós-alapok: magyar szak

 

A középiskolában is volt meghatározó tanára: akkor még a Krúdy Gyula Gimnáziumban tanított a Nyíregyházi Egyetemen oktató, a városban megbecsülésnek örvendő Karádi Zsolt, talán az ő hatására is jelentkezett a Bessenyei György Tanárképző Főiskola magyar–könyvtár szakára.

A Saul fia alkotói az Oscar-gála utáni első budapesti sajtótájékoztatón, a kép bal szélén Kubik Elvira ül (Fotó: Origo)

– Egy évig tanultam Nyíregyházán, aztán váltottam. Akkoriban a könyvtártudományban még a lenini elvek érvényesültek, miközben nyugaton már számítógépen nézték a katalógusokat – mondja nevetve. – Így várost és iskolát is cseréltem: az ELTE-n szereztem magyar szakos diplomát, ahol a skandinavisztikába is belehallgattam.

 

Újabb nyíregyházi kötődés

 

Ám otthon még megélt egy tragédiát: édesanyját középiskolásként veszítette el, 1983-ban, amely meghatározta egész későbbi életét. Ami pedig a szakmát illeti: az egyetem után a médiába húzott a szíve, a Magyar Televízióban, a Kopper Judit által fémjelzett Fríz Produceri Irodában helyezkedett el, érdekes módon PR menedzserként, ami akkor még nem volt túlzottan kitaposott ösvény.

Aztán szerkesztőként, riporterként, műsorvezetőként próbálta ki magát, dolgozott a nagyobb kereskedelmi televízióknál is, s rádiókban, emellett sokat írt a nyomtatott és online médiákba. Jelenlegi szakmájához érdekes módon újra Nyíregyháza kapcsolta: a VIDOR Fesztivál akkori sajtófőnöke kérte meg, hogy segítsen neki a munkában, azóta lett a PR kommunikáció az igazi hivatása.

 

Film, színház, egészségügy

 

Több esélyegyenlőségi és kulturális projektben vett részt, jelenleg többek között a Jordán Tamás vezette Weöres Sándor Színház, és a Metropolitan Egyetem (a korábbi BKF) művészeti képzésének a sajtóreferense, s a molekuláris diagnosztikával foglalkozó Oncompass Medicine kommunikációs vezetője. De egyre inkább jelen van a film világában is, ami az HBO-n futó Terápia sorozattal kezdődött.

[REKLAM]

A Saul fia ma már világsiker, de a szintén friss és népszerű Horváth Lili rendezte Szerdai gyerek című filmnek is ő volt a sajtófőnöke. Jelenleg pedig Till Attila: Tiszta szívvel és Gárdos Éva: Budapest Noir című filmek kommunikációját vezeti. De Elvira bármennyire is elhivatott a munkájában, legnagyobb boldogsága 23 éves lánya, Panna, aki természetvédelmi mérnöknek tanul, de kutyakiképzőként is dolgozik.

 

Minőségi üzenetek, tervezetten

 

De vajon mi egy sajtófőnök dolga egy magyar filmnél? – Sok más egyéb között meg kell határozni az üzeneteket, a célcsoportot, a koncepciót, a kommunikáció struktúráját, a célzott médiafelületeket. De fontos a sajtótájékoztatók megszervezése, a sajtóközlemények és a filmmel kapcsolatos hírek, események eljuttatása a média képviselőihez, és természetesen minél több minőségi média­megjelenést kell generálni, hogy a potenciális nézők figyelme a film felé irányuljon.

– A Saul fiánál is folyamatosan egyeztetünk a rendezővel, producerekkel, forgalmazóval arról, hogy kik, mikor, kiknek és miről nyilatkoznak. Ezeknek tervezetteknek kell lenniük, jól kell tudni időzíteni. De persze bármennyire is törekszünk a rendre, ha felmerül közben bármilyen probléma, azonnal kell reagálni. Ezeket nemcsak szervezem, hanem felügyelem is, egyben értékelem, és javaslatokat teszek a további irányokra. De a fő: a film üzeneteinek közérthető megfogalmazása, és eljuttatása a széles nyilvánossághoz.

 

Kódolt siker, jó hozzáállással

 

S tegyük hozzá, Elvira munkáját mindenki azonnal „teszteli”, hiszen az ő szervező- és alkotómunkája eredményeként olvasunk, hallunk erről mindent! Elsőre úgy tűnhet: a Saul fia esetében ez nem volt nehéz. De a számos interjú alapján a vörös szőnyeg Cannes-ban, és az Oscar nem volt eleve kódolva a produkcióba... Vagy mégis?

Kubik Elvira kezében az Arany Glóbusszal

– Egy elsőfilmes rendezőnél ez egészen elképesztő teljesítmény, de én belülről láttam az egész folyamatot, s mondhatom, a jóleső díjak mellett nekem személyes, meghatározó élmény is ez a munka. A rendező, Nemes Jeles László, és a főszereplő, Röhrig Géza (akit még évtizedekkel ezelőtt az underground mozgalomban ismertem meg), hihetetlen emberi nagyságot tanúsítottak végig. Példát mutattak alázatból, szorgalomból, kitartásból, fegyelemből. Minden dimenzióra kiterjedt a figyelmük, fantasztikus hozzáállással csinálták végig az egész felhajtást, partnerként kezelve a stáb minden tagját, szóval az eszük és a szívük is a helyén volt. Lehet, hogy túlzásnak tűnik tőlem, de nehéz szavakat találni a teljesítményükre, pozitív attitűdjükre, ami megváltoztatta az én gondolkodásomat is.

 

Világhír, országimázs

 

Nemcsak az övét, hanem sokakét, s ami szintén fontos: maga a film hírneve pedig az országról kialakult képet, amit most egy világsiker övez egy olyan területen, ahol évtizedekkel ezelőtt volt utoljára igazán tényező Magyarország. S bár Kubik Elvira nem szereplője a Saul fiának, de aktív részese egy olyan folyamatnak a nyilvánosság profi biztosításával, amely elvezetett a világhírnévig. Így, a magunk részéről úgy látjuk, egy „csipetnyi” az övé is az Oscar-díjból...

Tarczy Gyula

(Nyitókép: Hermann Ildi)