Rögös út a csillagokig – Ifjú alkotók kiállítása

Rögös út a csillagokig – ezzel a címmel nyílt a Nyíregyházi Művészeti Szakgimnázium Képzőművészeti Tagozata ifjú alkotóinak műveiből kiállítás pénteken a Váci Mihály Kulturális Központban. A tárlat egy pályázat végállomása, amire egy hosszabb alkotói időszak munkáival jelentkezhettek a diákok. László Rita Emőke, a Nyíregyházi Művészeti Szakgimnázium művészeti szaktanára elmondta, márciustól márciusig egyéves időintervallumot foglalt magába az előkészület. Az ezalatt készült munkákat pályáztathatták a tanulók, akár a szakórákon, akár szakórákon kívül készültek azok. A kiállításon már csak a szaktanárok által előzsűrizett műveket mutatták be.

 

Érett alkotások

 

A kiállított alkotásokat háromtagú szakmai zsűri bírálta Szabó Attila Sándor, a Nyíregyházi Egyetem tanára, Huszthy Edit, a Debreceni Egyetem oktatója és dr. Bachmann Bálint, a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karának dékánja személyében.

További képekért kattintson a fotóra!

– Egyöntetű megállapításunk volt, hogy nem középiskolai fokon művelik a művészetüket a kiállítók. Nagyon sok érett alkotást láttunk. Egy-egy kiállító több művet is kiakasztott. Látszik, hogy kialakult stílusuk, nagyon biztos szakmai tudásuk van. És emellett a mondanivalója, a szellemisége is egyik másik alkotásnak kiemelkedő – összegezte a zsűrizés során szerzett tapasztalatait dr. Bachmann Bálint.

 

Per aspera ad astra

 

A zsűri iparművészeti és képzőművészeti kategóriában díjazta a legjobb alkotásokat, valamint az ő kiváltsága, hogy az általa legtehetségesebbnek ítélt ifjú művészjelöltnek odaítélje az Universitas gyűrűt. Ezt idén ketten érdemelték ki: képzőművészeti kategóriában Szentesi Kata, iparművészeti kategóriában pedig Dolhai Dóra.

Per aspera ad astra, azaz Rögös út a csillagokig. Nemcsak a kiállítás viseli ezt a címet, hanem a gyűrű ezüstjébe is ezt a latin mondást vésték, ami utal a művészpálya ragyogó, ám korántsem akadálytalan útjára. A ifjú alkotók kiállítása március 20-ig várja az érdeklődőket a Váci Mihály Kulturális Központban.

Zadubenszki Norbert

(Fotó: Szarka Lajos)