Rehabilitáció a Pszichiátrián
A pszichiátriai betegek rehabilitációjának fontosságára irányítják a figyelmet a Sántha Kálmán Szakkórházban. A gyógyult betegek visszasegítése a mindennapi életbe kiemelt jelentőségű, amit a kórházban nem a hagyományos módszerekkel kívánnak elérni a szakemberek. Az új Rehabilitációs Központban a kinti világot modelláló minitársadalomban gyógyítják a pszichiátriai problémákkal küzdőket.

Nemzetközi kimutatások igazolják, a munkaképesség- csökkenést okozó tíz leggyakoribb egészségkárosodás közül négy pszichiátriai eredetű. Ezért is kiemelt jelentőségű feladat felhívni a figyelmet a pszichiátriai betegek társadalmi stigmatizációjára, hiszen nem tartható az a szemlélet, hogy a mentális betegségektől szenvedőket el kell zárni a külvilágtól. Ezek a betegek az apellátást követően szakellátásban részesülnek, és egyére szabott döntés az, hogy valaki járó, vagy fekvőbeteg ellátásban viszi végig a gyógyuláshoz vezető hosszú utat. A beteg ennek a folyamatnak a végén még nem tekinthető gyógyultnak, hanem lábadozóként a Rehabilitációs Osztályon részesül egyénre szabott terápiában.

 

Cél: az emberek visszasegítése a társadalomba

 

Dr. Erdélyi Ágnes, Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház, Sántha Kálmán Szakkórház orvos igazgató-helyettese azt mondta az ellátásról, hogy a pszichiátriai rehabilitáció célja a betegek segítése abban, hogy visszailleszkedjenek a társadalomba. Felépüljenek a betegség után, visszanyerjék azokat a készségeket, amelyek a betegség előtt voltak, de a betegség miatt, gyógyszerek mellékhatása vagy számos ok miatt elvesztek,. Az osztályon abban segítik az ellátottakat, hogy megtalálják a helyüket a mindennapi életben.

 

Nem szokványos kórházi környezet

 

A Sántha Kálmán Szakkórház Rehabilitációs Osztályán a betegek komfortos körülmények között, kényelmes szobákban töltik pihenőidejüket, a modern közösségi terek pedig mindennapos elfoglaltságaikhoz biztosítanak helyet. A gyógyulófélben lévők kézműves és mozgásos foglalkozásokon vesznek részt, önismereti tréningeken, valamint csoportbeszélgetéseken vallhatnak problémáikról, de a mosókonyhában, vagy a tankonyhában olyan tevékenységeket is végezhetnek ,amelyeket a mindennapi életben meg kell tenniük. Az ellátottak úgy élnek az osztályon, mint egy mini társadalom tagjai. A sokszor több héten át tartó szakellátás után a gyógyultak ismét visszatérhetnek a külvilágba és folytathatják a betegség előtti életüket.

Mikita Eszter

(Fotó: internet)