Értékes Esték: Kulcsár Róbert magángyűjtő az 1848-49-es szabadságharc tárgyi emlékeit veszik górcső alá

Kulcsár Róbert magángyűjtő az 1848-49-es szabadságharc tárgyi emlékeit mutatják be a legközelebbi Értékes Estéken. A Nyíregyházi Települési Értéktár Bizottság tisztelettel hívja az érdeklődőket május 7-én 17.00-től a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár Kamaratermébe. 

„Aki nem gyűjt, az tékozol. Olyan fegyvereket gyűjtök, amelyek a magyar szabadságharcok alatt használtak a XVI. századtól a XIX. századig. Megtalálható többek között az alabárd, oszmán buzogány, csákányfokos, rákfarkas sisak, díszszablya, harci szablya, Napóleon-kori szablya, szabadságharcos szablya”

 – fejti ki véleményét kincsekről a műgyűjtő, Kulcsár Róbert.

Magyarországon több forradalom és szabadságharc zajlott, és olyan katonai alakulatok jöttek létre, amelyek fegyverei mára szimbólummá váltak a gyűjtők számára. Kulcsár Rbert kollekciójában többek között szablyákat, fokosokat találunk, amelyek a XVII. századtól a katonaság központi fegyverzetét képezték. Emellett olyan kiadványokat és használati tárgyakat is megőrzött, amelyekhez a 19. századi szabadságharc forrásai használták fel. Olyan emlékekről beszélünk, amelyek csatákhoz, és ismert személyekhez köthetők.