Projektzáró - Befejeződött a Sóstói Múzeumfalu fejlesztése
fotó: Szarka Lajos

Elkészült a Sóstói Múzeumfalu kilenchektáros területének felújítása. A közel bruttó 900 milliós beruházást 100%-os támogatottság mellett a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program finanszírozta. A pályázat nemcsak infrastrukturális, hanem múzeumszakmai elemeket is tartalmazott.

2018. május 1-jén bezárt, majd 2019 szeptemberében már vendégeket fogadott a Sóstói Múzeumfalu, a vidék legnagyobb szabadtéri múzeuma. A skanzen a 18. századtól őrzi a falu arcát és a vidéki élet hangulatát, annak tárgyi emlékeit.

Aki járt kint, az láthatta, hogy milyen megújuláson ment át a falu. Új lett a bejárata, kapott egy új raktárat, ami a raktározási gondjaikat enyhítette, ahol a néprajzi tárgyakat őrzik. Jó néhány régi épületnek a tetőszerkezete is megújult. Újrafedték cseréppel, fazsindellyel, azokat, aminek nagyon rossz volt már a tetőszerkezete. Kapott egy szép körsétányt a múzeumfalu, így esős időben is sármentesen lehet a falu központjában sétálni... és világítást is, mert egy idő után a falu ki volt világítva” – tájékoztatott dr. Ulrich Attila alpolgármester.

Szükség volt az esti rendezvényekhez a fényre, hiszen több százan látogatták a Mandala Nyár produkcióit, melynek a felújított sóstói szabadtéri színpad adott otthont, és kiválóan vizsgázott.

Az építkezés a Sóstógyógyfürdő turisztikai fejlesztésének része volt, célja pedig nyilván a minél nagyobb számú látogató becsalogatása, és az, hogy élményszerű legyen az itt eltöltött idő.

„Különféle műtárgymásolatok készültek, pl. viseletrekonstrukció, bútormásolatok, és ennek eredményeként most a Sóstói Múzeumfaluban van egy olyan ház, ahova a látogató bemehet, leülhet, megtapogathatja a bútorokat, és azokat a textileket és mindazokat a tárgyakat, amiket ezekben a parasztházakban használtak. A Sóstói Múzeumfalunak van egy nagyon gazdag néprajzi gyűjteménye, mintegy 30 ezer tárgy, és az új igazgatási épület elkészültével ezek a tárgyak megfelelő körülmények közé kerültek, hiszen a múzeumnak nemcsak az ismeretátadás a feladata, hanem az is, hogy a gyűjteményében őrzött tárgyakat minél tovább és minél több generáció számára be tudja mutatni” – nyilatkozta dr. Szabó Sarolta címzetes múzeumigazgató.

A technikai megújításnak köszönhetően ötnyelvű tárlatvezetőt igényelhetnek a vendégek, de a múzeumfalus applikáció is a tájékozódást segíti. Jövő vasárnapra gasztronómiai fesztivált, a Régi Magyarország ízeit kínálják a látogatóknak.

Kapcsolódó galéria

Projektzáró a múzeumfaluban 20210826