Cantemus - Javában zajlik a következő évad bérletezése, hétvégi eseményekre is készülnek

A következő hangversenyévad Cantemus-bérleteit augusztus 31-ig érvényesíthetik a régi tulajdonosok, az új bérleteket pedig szeptember 1-től lehet megvásárolni. Szombaton aztán online szavazás dönt arról, hogy elnyerheti-e a Villamos Művek támogatását a Cantemus. Vasárnap pedig Dunabogdányban adnak kortárs koncertet.

A Magyar Villamos Művek idén hatodik alkalommal hívja életre az MVM ZENERGIA című nagyszabású szabadtéri koncertjét, a Bazilika előtti Szent István téren, augusztus 28-án, szombaton 20:00 órától. A jeles eseményen olyan jeles közreműködők szerepelnek, mint pl. Szentpáli Roland, Lajkó Félix vagy Szakcsi Lakatos Béla. A közönség online is részese lehet a koncertnek, és szavazatával dönthet arról, hogy a megjelölt három alapítvány közül ki mellett teszi le a voksát. A jelöltek között van a Cantemus Közhasznú Alapítvány is. Vasárnap aztán kortárs hazai zeneszerzők műveit adja elő a Cantemus Vegyeskar.

A Dunakanyarban élő magyar zeneszerzők összefogtak és egy közös szerzői estet rendeznek. Az idősebbek – mint Orbán György, Vajda János, Selmeczi György, Csemiczky Miklós – összefogtak a fiatalokkal: Gyöngyösi Levente, Kutrik Bence, Ott Rezső, Kecskés Balázs, és megpróbálják a Dunakanyarban élő zeneszerzők fesztiválját létrehozni, és egy az egyben a Cantemus Kórusra építették ezt a műsort, úgyhogy egy nagyszabású kóruskoncertre kerül sor Dunabogdányban” – mondta Szabó Soma Liszt-díjas karnagy.

Október 9-én indul a Cantemus bérletsorozata. A Megújulva régi hittel cím utal az elmúlt időszak után visszatérő eseményekre és a koncertélményre.

Öt nagyon különböző műsor kerül terítékre ebben a bérletben. Az első koncertet hagyományosan a Cantemus kóruscsalád kórusai fogják adni, a nyári szünet, illetve az elmúlt évek kényszerszünete után egy új lendületet kapó esemény várható ezen az októberi koncerten. Aztán oratórikus műsort hallhat a közönség a Szabolcsi Szimfonikusok közreműködésével, melyben Mozart- és Ratter-művek fognak felcsendülni. Azt követően Gesualdo kerül a figyelmünk középpontjába, aki egy nagyon érdekes, különleges zeneszerző volt. Az ő élete és tragédiája is megelevenedik majd, úgy tűnik, a Nemzeti Színház művészeinek segítségével” – folytatta Szabó Soma.

Vendég lesz még a Talamba Ütőegyüttes és a fiatal magyar zeneszerzők is szerepelnek Nyíregyházán is. Ha a pandémia gátat szabna a koncerteknek, a megépített Cantemus Digitális Koncertteremből, 5 kamerás közvetítéssel az interneten is sugározhatják a hangversenyeket, emellett családbarát programokat is terveznek, külön gyerekműsorral.