Orendi Mihály lett a díszpolgár

Minden a hagyományok szerint zajlott az önkormányzat augusztus 20-i ünnepségén, így zászlóbehozatallal és himnusszal kezdődött a rendezvény.

 

Zárt térben, a kultúra házában

 

Csak a helyszín változott: mivel esővel érkező rossz időt prognosztizáltak, ezért az eredetileg tervezett Kossuth tér helyett a Váci Mihály Kulturális Központban zajlott az esemény, melyet megtisztelt jelenlétével dr. Szabó Tünde, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára is.

További képekért kattintson a fotóra! (Fotók: Szarka Lajos)

 

Felelős és határozott cselekvés kell

 

Ünnepi beszédében dr. Kovács Ferenc úgy fogalmazott: a Szent Istváni örökség ma azt is kell jelentse számunkra, hogy felelősen és határozottan cselekedjünk, ha a nemzet érdekeiről, biztonságáról, függetlenségéről, ha gyermekeink jövőjéről van szó. Államalapító és egyházszervező királyunk munkássága azt üzeni a ma emberének, hogy mindenki a saját erejével, tehetségével, kitartásával járuljon hozzá Magyarország építéséhez. – Minden nyíregyházinak azt kívánom, hogy legyen büszke épülő-szépülő városára, a közösen elért eredményeinkre. Érezzék jól magukat, igazán érezzék itthon magukat ebben a városban és higgyenek benne. Legyenek tudatában annak, hogy minden, amit egyénileg, vagy közösségben tesznek, az a jövőt szolgálja. A családot, a várost, az országot, a magyarságot, a megmaradást és az erősödést – mondta a polgármester.

 

Kenyérszentelés

 

A szokásoknak megfelelően a történelmi egyházak képviselői megáldották és megszentelték az új kenyeret, amit a nézőtéren ülők meg is kóstolhattak.

További képekért kattintson a fotóra! (Fotók: Szarka Lajos)

 

Sportvezető lett a díszpolgár

 

Az önkormányzati ünnepség minden esztendőben méltó keretet ad annak, hogy a legmagasabb városi kitüntetéseket átadják az arra érdemeseknek. A közgyűlés döntése alapján ebben az esztendőben Orendi Mihály sportvezető kapta a díszpolgári címet. A sportvezető a ’80-as évektől sikeres atlétika edző volt, majd irányította a Városi Stadiont, 1995-ben ő koordinálta az Atlétikai Ifjúsági Európa-Bajnokságot, Debrecenben pedig 21 világverseny szervezése fűződik a nevéhez, miközben végig megmaradt nyíregyházinak. Jelenleg a korcsolya szövetség ügyvezetője és a Magyar Olimpiai Bizottság alelnöke, aki meghatottan mondott köszönetet meg az elismerésért. - Ilyenkor az embernek elsősorban az jut eszébe, hogy mégiscsak lehet próféta az ember a saját hazájában? Számomra ez az elismerés a legfontosabb, az én életemben a legszebb helyen lesz. El sem hiszem, és még a mai pillanatig sem tudom fölfogni, hogy engem ért ez a csoda – nyilatkozta a Nyíregyházi Televíziónak Orendi Mihály, a város új díszpolgára.

 

Öt Életmű-díjas

 

Az Inczédy György Életműdíjat idén öten kapták meg a Közgyűlés döntése alapján, Bartha Dénes nyugdíjas tanár és intézményvezető, dr. Dicső Ferenc osztályvezető főorvos, Géresi József kisiparos, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei IPOSZ elnöke, a nyíregyházi Ipari és Szolgáltató Ipartestület általános alelnöke, Moldván Miklós, az egyetlen, aki nyíregyházi klub játékosaként lett felnőtt, A-válogatott labdarúgó és dr. habil Pethő József főiskolai tanár.

További képekért kattintson a fotóra! (Fotók: Szarka Lajos)

 

Aratóünnep, táncosokkal

 

Az ünnepi műsor Szilágyi Zsolt koreográfus, a Művészeti Szakgimnázium tagozatvezetőjének Aratóünnep című táncjátéka volt, amit a 8. Nyírség Nemzetközi Néptáncfesztiválra érkezett csapatok adtak elő. Ez egyben felvezetése is volt az önkormányzati ünnepséget követő táncos programnak, hiszen a fesztivál zárógáláján a zenekarok előadását követően minden együttes fellépett a kulturális központ színpadán.

 

Tűzijáték a VIDOR Fesztiválon

 

Az elmaradt tűzijátékot várhatóan a VIDOR Fesztivál keretében pótolják majd, a pontos időpontról később születik döntés, melyről a média útján tájékoztatják a lakosságot.

(Szerző: Tarczy Gyula)