Nyírségi Disznótoros Fesztivál és Nemzetközi Böllérverseny – Minden, amit tudni kell!

III. Nyírségi Disznótoros Fesztivál és XIX. Nemzetközi Böllérverseny! Február 22-én és 23-án újra disznótoros fesztiváltól lesz hangos a Sóstói Múzeumfalu. A böllérversenyre az ország különböző pontjairól érkeznek csapatok Nyíregyházára, köztük határon túli résztvevők is, többek között Erdélyből és a Felvidékről. 15 ezer adag ételt kínálnak majd kóstolásra.

A rendezvényre látogatók végigkövethetik a húsfeldolgozás teljes folyamatát, a szúrástól a kolbász töltéséig. Szombaton a böllérek és segítőik által készített hagymás sült vért, hurkát, kolbászt, toroskáposztát és a legkülönfélébb disznótoros finomságokat kóstolhatják meg a vendégek. Vasárnap kocsonyával, levesekkel, frissensültekkel és sok egyéb finomsággal bővül a gasztronómiai kínálat. A fesztiválon lesz csilievő verseny, farsangi mulatság, a hagyományőrző együttesek mellett pedig népszerű előadók adják majd egymásnak a mikrofont. A belépőjegy és a kóstolójegy is mindössze 500 Ft-ba kerül.

A belépés 130 cm magasság alatt ingyenes.

A legjobbakat díjazzák

Az idén 19. alkalommal meghirdetett böllérversenyen a csapatmunkát, a böllérek szakértelmét, a hús előkészítését is értékeli majd a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség szakavatott zsűrije. Szombaton díjazzák a legjobb böllért, hurkát, torost, kolbászt, fogópálinkát és forralt bort, mindezeken túl pedig közönségdíjat vehet át a legnépszerűbb csapat.

Fülétől a farkáig

A rendezvény idén először kiegészül egy második nappal, amikor a csapatok a főzőtudományukat mérik össze. Bemutatják, hogy a sertéshúst milyen sokoldalúan lehet elkészíteni a „fülétől a farkáig”. A versenyt öt kategóriában – előétel, leves, főétel, menüsor, desszert – díjazza majd a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség zsűrije 11 és 13 óra között.

Szórakoztató programok

A két napos rendezvényt a gasztronómiai élmény mellett színes kulturális, szórakoztató programkínálat színesíti. A színpadon a kora reggeli óráktól egész nap zene, népdalkörök, néptánccsoportok, könnyűzenei előadók és népszerű sztárvendégek szórakoztatják a fesztiválra érkező vendégeket.

Február 22. (szombat)

6.30 Disznóvágás
9.00 DJ Vass
Igrice Néptáncegyüttes
Érpataki Asszonykórus
12.00 Csilievő verseny (18 éven felülieknek)
14.00 és 16.00 - Zeneexpressz
Varga Viktor, Fásy Zsüliett, Apostol Együttes, Fásy Ádám és a Digitál zenekar
15.00 Böllérverseny eredményhirdetése

Február 23. (vasárnap)

8.30 Kapunyitás
DJ Vass
10.00 és 13.30 - Télűző farsangi falukerülés
10.45 Hajdú Ágota gyermekkoncertje – helyszín: a Gyulaházi Parókia
12.00 R. Kárpáti Péter műsora
13.30 MC Hawer és Tekknő
15.00 Nótár Mary

Szatmári farsang

Akik kíváncsiak rá, hogy milyen jelmezeket öltöttek magukra a szatmári falvak lakói a régi időkben, azt megnézhetik február 23-án a Sóstói Múzeumfaluban a III. Nyírségi Disznótoros Fesztivál második napján. A szabadtéri néprajzi múzeum ugyanis vasárnap rendezi meg farsangi programját, melynek leglátványosabb része minden bizonnyal a panyolai lakosok télűző farsangi falukerülése lesz. A néphit szerint a maskurások lármázásukkal, jókedvű mókázásukkal, vigadozásukkal elűzik a telet. S hogy ez biztosan így legyen, arról a Sóstói Múzeumfalu munkatársai gondoskodnak, hiszen kézműves műhelyükben zajkeltő eszközök készítésére invitálják a gyermekeket és felnőtteket. Akik szeretnének beolvadni a télűző  menet tagjai közé, megtehetik, ráadásul, akik a gyulaházi parókia ajtaját farsangi jelmezben nyitják ki, a Sóstói Múzeumfalu munkatársai meglepetés ajándékkal fogadják.

Ingyenes fesztiváljárat

Az önkormányzat jóvoltából február 22-én és 23-án reggel 6 és este 6 óra között ingyenes buszjáratok járnak majd a Vasútállomás és Sóstógyógyfürdő között, két megállót beiktatva, a Kelet Áruház (Kossuth utca) és a Sóstói úti kórház mellett. (A részletes menetrend ide kattintva megtalálható!)

Kóstolójegyek

A finomságokat mindkét napon 500 forintos kóstolójegy ellenében lehet majd megkóstolni. A szervezők azt ígérik, senki nem marad éhen, hiszen a megmérettetésre jelentkező csapatok 100-100 adag ételt kóstolásra készítenek.

A kóstolójegyeket 9-15 óra között folyamatosan árusítják majd a múzeumfalu különböző pontjain.

Sétáló böllér-jegy

Az a látogató, aki minden csapatot meglátogat, lepecsételteti a sétálójegyét és minden csapatnál megkóstol valamit, sorsoláson vehet részt.

Főnyeremény: egy hűtőszekrény

Kapcsolódó tartalmak:

Hivatalos! Idén is lesz Disznótoros Fesztivál – Hamarosan minden részletet elárulunk!

III. Nyírségi Disznótoros Fesztivál a Sóstói Múzeumfaluban

Idén már két napig tart a disznótoros fesztivál – A helyszín a megújult múzeumfalu

Kedvcsináló: hamarosan itt a III. Disznótoros Fesztivál – Tavaly 10 ezer vendég érkezett

„Fülétől a farkáig” – Egyre több részlet derül ki az idei Disznótoros Fesztiválról

Újabb részletek derültek ki a III. Nyírségi Disznótoros Fesztivállal kapcsolatban!

Hurka, kolbász fogópálinka - Februárban ismét itt a Nyírségi Disznótoros Fesztivál

Újra visszatér az Apostol együttes - Ők is zenélnek a Nyírségi Disznótoros Fesztiválon

Nyírségi Disznótoros Fesztivál - Hamisítatlan disznóvágás, finomságok a fülétől a farkáig!

Hagyományőrzés és szórakoztatás a Disznótoros Fesztiválon

Újabb részletekre derült fény a Nyírségi Disznótoros Fesztivállal kapcsolatban!

Nemcsak Disznótoros Fesztivál, hanem Szatmári farsang is lesz a Sóstói Múzeumfaluban!

Jövő hétvégén lesz a Nyírségi Disznótoros Fesztivál! Finomságok, zene minden mennyiségben!

Ingyenes buszjáratok, népi farsang, kiállítás – a III.Nyírségi Disznótoros Fesztiválon!

Ha február, akkor Disznótoros - Finom ételek, hagyományőrzés és koncertek