Hurka, kolbász fogópálinka - Februárban ismét itt a Nyírségi Disznótoros Fesztivál

Hurka, kolbász fogópálinka - Februárban ismét itt a Nyírségi Disznótoros Fesztivál
Hurka, kolbász fogópálinka - Februárban ismét itt a Nyírségi Disznótoros Fesztivál

Tavaly is sikeres volt a Disznótoros Fesztivál; akkor egy nap alatt mintegy tízezer látogató volt a Sóstói Múzeumfaluban és kéttonnányi étel fogyott el. Alig egy hónap múlva pedig újra elstartol a gasztrokulturális rendezvény.

A fesztivál idén már kétnapos lesz, február 22-én és 23-án a megújult sóstói skanzenbe várják az érdeklődőket, a rendezvény második napja a „Fülétől a farkáig” alcímet kapta. A rendezvény nyitónapján, szombaton tartják majd a hagyományos, 19. Nemzetközi Böllérversenyt.

Reggel fél 7-től lesz nyitva a kapu és utána szúrással kezdődik az egész történet. Szeretném elmondani minden városlakónak, hogy az önkormányzat reggel 6 és este 6 óra között ingyenes buszjáratot is biztosít mind a két nap folyamán. Tavaly ez nagyon kelendő volt, és így is szeretnénk, hogy megtudják látogatni a múzeumfalut. Szóval 01.08 szúrás és feldolgozás lesz nagyon sok csapattal. Abban a tematikában, ami tavaly is volt. Lesz egy nagy vásári forgatag, fellépők a színpadon, nagyon sokféle étel. Nem szeretnék még igazából arról beszélni, hogy milyen sztár vendégek lesznek, de szombaton, hogyha valaki kijön, akkor az Apostol együttest biztos, hogy látni és hallani fogja.

mondta el Dr. Ulrich Attila Nyíregyháza alpolgármestere.

Az alpolgármester hozzátette, hogy a színpadon néptánccsoportok, hagyományőrzők és a mulatós zene nagyjai is fellépnek majd.

 A második napon, ha valaki kijön, biztosa fogja látni MC Havert és a Teknőt, akik a 90-es években ugye a disznótoros rendezvényeknek nagy sztárjai voltak. Emellett ugye van verseny, szeretnénk egy kicsit színesíteni és chili-evő versenyt is beiktattunk a magyar erőnek a fitoktatására, illetve mivel közeledik a Farsang és lezárul lassan a tél, egy nagy farsangi mulatságot tervezünk a panyolaiaknak a segítségével, akik megörökítettek egy olyan szatmári népszokást, amelyet itt még nem láthattak. Tehát Farsangra is szeretnénk figyelmet fordítani, mint hagyományőrzésre.

- hangsúlyozta Dr. Ulrich Attila, alpolgármester

 

A böllérversenyre a csapatok még február 14-éig jelentkezhetnek. A Napkorona Hagyományőrző Lovas és Lövészegyesület honlapjáról, valamint Facebook oldalukról letöltött nevezési lapokon keresztül. Míg a versenyzők idén az első nap is mangalicát dolgoznak fel, addig a második napon disznóvágás nélküli lehetőséget biztosítanak csapatoknak. Itt a versenyzők bemutatják, milyen sokrétűen lehet feldolgozni a sertést. Az egész napos gasztronómiai élveztek mellett, több kísérő rendezvényt is biztosítanak a szervezők. A kétnapos Nyírségi Disznótoroson a legjobb böllért, hurkát, kolbászt, toroskáposztát, fogó pálinkát és a legjobb forralt bort is díjazza a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség zsűrije. Valamint a közönség is szavazhat a legszínesebb csapatra. A rendezvényen ebben az évben is 500 forintos kóstolójegy ellenében lehet majd megkóstolni, megízlelni a finomságokat. A csapatok vállalták, hogy 100-100 adag ételt készítenek - így biztosított, hogy senki nem marad éhen.