„Fülétől a farkáig” – Egyre több részlet derül ki az idei Disznótoros Fesztiválról

„Fülétől a farkáig” – Egyre több részlet derül ki az idei Disznótoros Fesztiválról
„Fülétől a farkáig” – Egyre több részlet derül ki az idei Disznótoros Fesztiválról

Alig egy hónap, és újra friss tepertőtől, kolbásztól, valamint májas hurkától lesz „illatos” a Sóstói Múzeumfalu: elkezdődik az idei városi nagyrendezvények sora, február 22-én és 23-án jön a III. Nyírségi Disznótoros Fesztivál és XIX. Nemzetközi Böllérverseny.

Egy nap alatt tízezer látogató és kéttonnányi étel. Így nézett ki számokban a tavalyi rendezvény. A célkitűzés pedig idén sem változik sokban, csakhogy most már nem egy nap, hanem ­– igazi fesztiválhoz mérten – egy teljes hétvégén át várják a „disznólkodni” vágyókat a Sóstói Múzeumfaluba.

Első nap: hagyományos falusi vágás

Támba Miklóstól, a fesztiváligazgatótól, egyben a Napkorona Hagyományőrző Lovas és Lövész Egyesület elnökétől megtudtuk, a fesztivál első napja (február 22., szombat) úgy épül majd fel, ahogyan azt a tavalyi és tavalyelőtti Disznótoros Fesztiválok alkalmával az érdeklődők megszokhatták. Hat órakor lesz kapunyitás, fél hét és fél nyolc között megtörténik a disznók kábítása és kivéreztetése, ezt követi a perzselés és a bontás, majd kezdődhet a finom ételek elkészítése. Díjazza majd a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség szakavatott zsűrije a legjobb böllért, hurkát, torost, kolbászt, fogópálinkát és forralt bort, mindezeken túl pedig közönségdíjat vehet át a legnépszerűbb csapat.

Kóstolójegy ellenében

A finomságokat 500 forintos kóstolójegy ellenében lehet majd megkóstolni. A szervezők ígérik, senki nem marad éhen, hiszen a megmérettetésre jelentkező csapatoknak vállalniuk kell, hogy 100 adag ételt kóstolásra is elkészítenek. Ők döntik el azonban, hogy egy ilyen szelvényért milyen és mekkora adagot adnak majd.

A böllérversenyre a csapatoknak február 14-ig lehet jelentkezni. Ehhez a Napkorona Hagyományõrzõ Lovas és Lövész Egyesület honlapjáról, valamint Facebook-oldaláról tölthetők le a nevezési lapok.

Második nap: sütés-főzés, a legsokoldalúbban

Újdonság, hogy a rendezvény idén kiegészül egy második nappal – III. Nyírségi Disznótoros Fesztivál és XIX. Nemzetközi Böllérverseny „Fülétől a Farkáig” –, melyen a szervezők lehetőséget biztosítanak a csapatoknak disznóvágás nélküli egész napos sütésre-főzésre, grillezésre. A február 23-i, vasárnapi nap célja, hogy a csapatok bemutassák, a sertéshúst milyen sokoldalúan lehet elkészíteni a „fülétől a farkáig”.

Folyamatosan árusítják majd

Csakúgy, mint ahogyan a szombati, első napon, vasárnap is lehet vásárolni az elkészült ételekből 500 forintos gasztrojegy ellenében. Ezeket a jegyeket 9.00 órától 15.00 óráig folyamatosan árusítják majd a múzeumfalu különböző pontjain.

Vasárnapra a csapatoknak nevezési díj nem lesz, viszont minimum 100 adag ételt el kell készíteniük a közönség részére. Levest, főételt, egytálételt, desszertet, vagy akár egy menüsort. Az elkészült ételeket szintén a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség szervezetének szakavatott zsűrije értékeli majd, 11 és 13 óra között.

Dínomdánom, Nótár Maryvel

A kétnapos fesztivál részleteiről a következőkben folyamatosan beszámolunk majd, azonban azt már tudni lehet, hogy a hagyományőrző együttesek mellett a Ze­neexpressz produkciója, MC Haver és a Teknő, valamint Nótár Mary is szórakoztatja majd a disznótorosra érkezőket.