Idén már két napig tart a disznótoros fesztivál – A helyszín a megújult múzeumfalu

Már múlt heti számunkban feltűnt a plakát, s a nyiregyhaza.hu városi webportálunk segítségével is elterjedt az információ az online világban, így több kérdés érkezett a február 22-23-i rendezvénnyel kapcsolatban. Ott azt ígértük, a részletekkel hamarosan jelentkezünk. A lényeg: már kétnapos a téli gasztronómiai fesztiválunk! (Megjelent a Nyíregyházi Napló január 17-ei számában.)

Persze nem előzmény nélküli a döntés, és az első perctől kezdve érett, ám az előző két esztendő még a bevezetésé volt. Egyértelműen látszik, hogy a múzeumfalu tökéletes helyszíne a disznótorosnak, mint hagyományőrző rendezvénynek, amit hamar megkedveltek a nyíregyháziak.

Kinőtte magát

Már a két évvel ezelőtti indításkor úgy gondoltuk, hogy egy teljes hétvégét is elfoglalhat a téli naptárban a Nyírségi Disznótoros, mely egyben a Nemzetközi Böllérverseny tradícióinak a folytatása is.

– jelezte megkeresésünkre dr. Ulrich Attila. A helyszínt adó, szervező város alpolgármestere hozzátette: őszi társa, a Tirpák Fesztivál is csak szombattal kezdődött, s most már mindkét napon tömegeket vonz.

Az őszi nagyrendezvény hamar kinőtte magát, s a közönség igényét igyekeztünk kiszolgálni azzal, hogy egy teljes szeptemberi hétvégén kínálja az ínyencségeket és a programokat a Kossuth téren. Ennek pedig kitűnő helyszíne a múzeumfalu, hiszen hamisítatlan falusi hagyomány egy családokat megmozgató disznótor. Ezt még a felújítás is segítette, s ne feledjük, azóta Sóstón a már működők mellett megnyílt a nagy négycsillagos szálloda, a turistáknak is lehet kínálni a programokat.

Vasárnapi finomságok

S hogy miről szólhat a második nap? Arról, amiről régen, hiszen gyakran maradt másnapra is teendő a feldolgozásban. Például a tepertő sokszor ekkor került ki az üstökből, miközben a zsír elkezdhetett „belefagyni”, elindultak a kémény felé a friss kolbásszal, és a húsból készült, ínycsiklandó levesek mellett elkezdett dermedni a kocsonya. Persze a füstölés végét nem lehet megvárni egy nap alatt, de a disznótor megannyi finomsága lehet vonzó vasárnap is.

Sztárok a színpadon

S persze a programok! Anélkül, hogy a teljes menüt ismertetnénk, bevezetőnek egy kicsi Támba Miklós ötletgazda, fesztiváligazgató információi mentén: a hagyományőrző együttesek mellett jön a Zeneexpressz, MC Haver és a Teknő, s ismert, népszerű előadók adják majd egymásnak a mikrofont. És akár a disznófület is, mert a hírek szerint R. Kárpáti Péter (is) főzni fog, s még tucatnyi csapat határokon innen és túlról, a szokott módon, mangalicából. A jelentkezőket már várják!

Csili-buli

Az alpolgármester kedvcsináló mondandója végére hagyta annak fűszerezését: egy különleges verseny is lesz az egyik napon, ahol azok mérhetik össze tudásukat (?), akik jól bírják az erőset. Pálinka helyett ez esetben a csilipaprika evésére gondoltak a szervezők... A farsangolós vasárnappal kiegészített rendezvényre az idén is szeretnének a városból 20 percenként induló buszjáratokat. De ez még csak a kóstoló volt, a teljes étlap később érkezik!