Nem vittünk romlott húst a vevőinknek!

Mindkét cég ugyanannak a nyírteleki családnak a tulajdonában van bejegyezve. Ők azt mondják, valaki tönkre akarja tenni a vállalkozásaikat.

Penészfoltok és legyek, koszos padló és plafon, rendetlenség. Ez látható a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Kiemelt Ügyek Igazgatósága által a világhálóra feltöltött legfrissebb videón. A mozgóképet egy Nyíregyháza közeli telephelyen rögzítették. A hatóság hivatalos közleménye szerint az ellenőrök itt több higiéniai hiányosságot is feltártak, és összesen mintegy 13 tonna jelöletlen és lejárt terméket zároltak. A NÉBIH hozzáfűzte: „A telephelyen többek között nem volt lehetőség a higiénikus kézmosásra, és több technológiai feltétel is kifogásolható volt. Így például a padozat és a mennyezet több helyen koszos, szennyezett, rozsdás, a hűtőterek pedig rendezetlenek voltak. A raktárban az engedélyezettől eltérő módon végezték a húsdarabolást.”

[REKLAM]

Az ellenőrzés során azt is megállapították, hogy számos termék fogyaszthatósági és minőségmegőrzési ideje lejárt. Az érintett több mint 3 tonna hústerméket a szakemberek azonnal kivonták a forgalomból, és elrendelték a megsemmisítésüket. A húsüzem tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztette a hatóság. A NÉBIH emellett a cég tulajdonosát arra is kötelezte, hogy az általuk gyártott termékeket hívják vissza. Ehhez megjegyezték, a vállalkozások többek között idősek otthonába, éttermekbe, kis üzletekbe és óvodákba is szállítottak, és szerintük így az sem volt kizárható, hogy a lejárt szavatosságú termékekből ezekre a helyekre is kerültek.

 

Jogi úton keresik az igazukat

 

Az ügy miatt a nyiregyhaza.hu megkereste a cég kereskedelmi igazgatóját, aki azt mondta, nincs felhatalmazva arra, hogy bármilyen információval szolgáljon. Kis idő elteltével az egyik tulajdonosa saját maga jelentkezett telefonon, és azt mondta, addig nem kívánnak nyilatkozni a NÉBIH vizsgálatról, amíg erről írásos határozatot nem kaptak.

A tulajdonos elismerte, hogy „kemény” vádakat fogalmazott meg irányukba a hatóság, éppen ezért úgy érzik, túl szigorúan jártak el velük szemben. Most jogi úton próbálják bebizonyítani, hogy a lejárt szavatosságú termékek nem kerültek kereskedelmi forgalomba. A tulajdonos hozzáfűzte, a megyei hatóságok folyamatosan ellenőrizték a telephelyeiket és ilyen kifogások nem merültek fel a működéssel kapcsolatban. A tulajdonos emellett úgy tudja, a konkurencia jelentette fel őket, akiknek csak egy céljuk lehet, hogy tönkretegyék őket. Végül hozzáfűzték, ahogy kézhez kapják a NÉBIH írásos határozatát és konzultálnak a jogi képviselőikkel, azonnal tájékoztatást adnak az ügyről a sajtónak.

 

Nyíregyházi székhely, több telephely a megyében

 

Az érintett cégekről (Füsti Hús Kereskedelmi és Szolgálató Kft. és Szabolcs Hús Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.) kiderült, hogy 2009-ben ugyanaz a nyírteleki család jegyezte be őket, és a kft.-k azóta is családi tulajdonban vannak. A két cég éves árbevétele 2014-ben több mint 1,8 milliárd forint volt, és több mint 65 alkalmazottal rendelkeznek. Mindkét vállalkozás székhelye Nyíregyházán található, azonban a húsáruk raktározása, elhelyezése az interneten fellelhető adatok szerint a nyírteleki, ibrányi, nyírpazonyi és baktalórántházi telephelyeken történt.

 

Korábban nem volt probléma

 

A nyiregyhaza.hu nem talált olyan nyíregyházi óvodát, vagy szociális intézményt, amely ettől a két cégtől rendelt volna húsipari termékeket. Az oknyomozás során az derült ki, hogy a nyírpazonyi önkormányzat évekkel korábban kapcsolatban állt a cégekkel. Dubay László polgármester elmondta, friss húst szállítottak be a településen működő önkormányzati konyhára évekkel korábban. A szigorú HACCP rendszerük azonban semmilyen problémát nem észlelt a beszállított termékeken. 

[REKLAM]

– Rendeltünk a Szabolcs Hús Kft.-től termékeket. Húsárukat, húsféléket, hentesárut, kb. két évvel ezelőtt. Akkor volt az utolsó rendelés, amit leadtunk számukra, de hozzáteszem, a minőséggel semmilyen probléma nem volt, semmilyen minőségi hibát nem találtunk a beszállított termékekben – tette hozzá Dubay László.

 

Több millió forint lehet a bírság

 

Az eljárások folyamatban vannak, a két vállalkozás több millió forintos bírságra számíthat – ezt is közölte a NÉBIH.

ZPZs

(Fotók: Szabolcs Hús, NÉBIH)