Megemlékeztek a kommunizmus áldozatairól

Orosz tankok állnak a házak előtt, de az öt éves Misi ebből semmit sem ért. A szüleit kérdezgeti, akik úgy döntenek egy mesén keresztül próbálják elmagyarázni gyermeküknek, mi történik Magyarországon. Erről szól Bátyi Erik és Vígh Erika közösen írt novellája. A Nyíregyházi Vasvári Pál Gimnáziumban tanuló diákok munkája első helyezést ért azon az irodalmi pályázaton, amit az önkormányzat hirdetett A Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja alkalmából.

Úgy jött, hogy ketten írjuk a novellát, hogy először nem tudtuk eldönteni, hogy mit is írjunk és így összeültünk kávézni egy kis brainstromingra és mind a kettőnknek jöttek az ötletek. Így született meg ez az egész.

– fogalmazott Bátyi Erik.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Szarka Lajos

Vígh Erika hozzáfűzte, a felkészítő tanáruk és a történelmi ismereteik is sokat segítettek a novella megalkotásában.

A felkészítő tanárunk töriből nagyon sokat segített nekünk, és Erik is nagyon tájékozott ezen a téren, valamint az internetet is segítségül hívtuk, ez volt a mi támaszunk.

– tette hozzá a diáklány.

Szembenézés a diktatúrával

Harmincnyolc novella érkezett az önkormányzat felhívására és Nyíregyházán már nyolcadik alkalommal hirdették meg ezt az irodalmi pályázatot a Kommunista Diktatúra Áldozatainak Emléknapja alkalmából. Az alpolgármester szerint a diákok számára megdöbbentő lehet a kutatómunka során szembenézni a diktatúrákkal.

Az a digitális generáció, aki most felnő és jólétben nő fel itt Magyarországon, tudja azt, hogy az emberi társadalmak és rendszerek nagyon gyorsan képesek változni. És nemcsak jó, hanem nagyon sok rossz is van a világban és ezek a szélsőségek, lehetnek ugye szélsőbaloldali diktatúrák vagy szélsőjobboldali diktatúrák. Igen kemény rendszerben működtek és nagyon sok millió, akár több 100 millió áldozatot is követeltek.

– szögezte le Ulrich Attila.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Szarka Lajos

Koszorúztak is...

A Kommunista Diktatúra Áldozatainak Emléknapja alkalmából koszorúzásokat is szerveztek Nyíregyházán. Péntek délután Toma András emléktáblájánál helyezték el a kegyelet koszorúit a politikai szervezetek és közintézmények képviselői. Hogy mit élt át a Szovjetunióban az utolsó magyar hadifogoly, arról a testvére mesélt.

Ha kérdeztük, hogy mi történt vele, akkor csak sírt és azt mondta nekem, Anna ne beszéljen róla. Egyetlen egyszer mondta el, hogy az elmegyógyintézetben egy görbe nyakú banya, hogy rugdosta össze. Meg, hogyan törte össze a radiátoron, amikor meglátta a radiátort. Ő tudatosan védekezett, hogy túlélje az egészet.

– mondta el Gabulya Andrásné.

Toma Andrásnak nyolc éve készíttetett emléktáblát az önkormányzat, ahol minden éveben koszorúzást tartanak.

2010-ben avattuk fel ezt az emléktáblát. Toma András az utolsó hadifogoly, aki hazatért Nyíregyházára. Sulyánbokorban született és nagyon megható volt a város részéről ez az emléktábla, ami itt áll, és most koszorúzásra kerül, hogy méltón hirdesse, soha ne feledjük, ami akkor történt, és soha ne forduljon elő hasonló esemény.

– erősítette meg dr. Rákóczi Ildikó, önkormányzati képviselő. A Kommunista Áldozatok Emléknapja alkalmából 17 órakor is koszorúztak Nyíregyházán. Ekkor az Széchenyi téren 2014 álló szobornál szerveztek megemlékezést.

 

Z. Pintye Zsolt