Macbeth a színpadon – Szenvedély és erkölcs harca a Krúdy Kamarában

Péntek este 19 órakor kezdődik a Macbeth bemutató a Krúdy Kamarában. Shakespeare legrövidebb drámája, a politikai kriminek jelzett előadás szenvedély és erkölcs harcáról, a bűnnel való találkozásról és döntéseink következményeiről szól.


Macbeth szerepében Nagyidai Gergő, Lady Macbeth László Lili, a rendező Horváth Illés.

Gyanús, hogy új Shakespeare színészek születtek Nyíregyházán. Egy fiatalos csapat, fiatalos akarattal emelte színpadra a klasszikus drámát. Fénykarddal, songokkal, füstköddel és hangeffektekkel. Egy előadás a múltból, XXI. századi közönségnek, a kortalan jövőbe. Tanulság lenne, de úgysem fogadja meg senki az utánunk jövők közül.

Ezt a történetet, illetve a címszereplőt is megszállta a gonosz, fülébe súgták a jövőt a boszorkányok vagy a vészlények. Mások-máskor a sorsot, a végzetet emlegetik.

Ha trónra szánt, emeljen rá a sors, én semmit nem teszek.

– így írta Macbeth szájára a szöveget Shakespeare, illetve így fordította a jambusokat Kállay Géza.

A címszereplő, Nagyidai Gergő:

A mi Macbeth-ünkkel csak megtörténik, tehát nincs benne vágy, a hatalom felé vezető vágy. Egy óvatlan levél – amit a feleségének küld , az sodorja ebbe az irányba Macbeth-et.

A nagy sötétség, a homály szinte kívánja a bűnt. Ebben a miliőben nem látszanak a vágyak, a hatalomra törő gyilkosok. Lady Macbeth neve nem véletlenül lett fogalom az irodalom szótárában.

Éva és az alma juthat a néző eszébe, nem túl erőszakos asszociációval. Ő az, aki bűnbe kergeti harcos férjét, majd király férjét, és ő sem tud elszámolni a lelkiismeretével.

Nálunk, ebben a mi előadásunkban igyekeztünk nem a hatalomra koncentrálni. Tehát, hogy ne abból induljak ki, mert nekem a hatalommal nyilván semmilyen viszonyom nincs, és ez manapság már nem mond nekünk semmit, hogy milyen, ha királyok akarunk lenni, szóval nem igazán erre helyeztük a hangsúlyt.

fogalmazott a főpróba előtt László Lili.

E pszicho-thriller erkölcsi választásainkról, vágyainkról szól és az azt követő bukásokról.

Ha jól csináljuk, önmagában szórakoztató lesz ez a Shakespeare előadás.

– fogalmazott még az olvasópróbán a rendező, Horváth Illés.

Úgy gondolta, hogy nagyon erős erkölcsi és morális tartalommal sőt tanulsággal bír, tehát ilyen értelemben egy nagyon pozitív színmű.

 

Matyasovszki Edit